DRAGAN ČOVIĆ, PREDSJEDNIK HDZ-A BIH

Dva HDZ-a će se ujediniti ako to zatraži članstvo u Evropskoj uniji

Arhiva 01.07.12, 16:32h

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako se ne vode nikakvi pregovori o ujedinjenju njegove stranke i HDZ 1990., dodajući kako bi takvo nešto moglo uslijediti jedino ukoliko to zatraži članstvo a ne neko izvana

Dragan Čović; foto: ReutersOdgovarajući na poziv predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka na ujedinjenje dva HDZ-a u BiH, Čovič je u izjavi koju u nedjelju prenosi 'Dnevni avaz' istaknuo kako su HDZ BiH i HDZ 1990. odavno ujedinili razmišljanje kada je u pitanju BiH, njen evropski put i pozicija hrvatskog naroda u njoj.

'Ako se nekada stvori ambijent i oba vodstva procijene da je to (ujedinjenje) razumno, možemo o tome razmišljati ali isključivo kao o potrebi naših glasača i članova. U ovom trenutku se o tome ne vode baš nikakvi razgovori', kazao je Čović, a prenijela Hina.

Komentirajući aktualnu političku krizu u BiH prouzročenu razvrgnućem koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA), Čović je kazao kako je uvjeren da će cijeli proces preustroja vlasti biti okončan do 15. jula, sukladno novom koalicijskom dogovoru u kojemu umjesto SDA sudjeluje Savez za bolju budućnost (SBB).

Ustvrdio je kako nova koalicija ima načina otkloniti blokade koje najavljuje SDA prijeteći kako će iskoristiti svoju poziciju u Domu naroda parlamenta BiH i blokirati smjenu svojih ministara u Vijeću ministara BiH, prenosi Hina.

'Ima mehanizama da smjene u Vijeću ministara provedemo i bez Doma naroda ako treba', izjavio je Čović.

Smjena ministara obrane i sigurnosti koje je postavila SDA naći se se na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma parlamenta BiH zakazane za 5. juli. Ukoliko ta smjena bude izglasana nju bi morao potvrditi i Dom naroda a tek nakon toga mogli bi se birati novi ministri.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)