BLIC KOMENTAR BEZ PROVOKACIJE

Da li su Srpkinje najljepše žene u Bosni i Hercegovini?!

Arhiva 21.06.12, 15:04h

Pitanje iz naslova teksta nije nikakva provokacija, iako se u prvi mah može upravo, a možda i jedino, tako shvatiti. No, ono se, naprosto, nametnulo samo po sebi nakon posljednjeg izbora najljepše bh. djevojke za 2012. godinu

Izbor za Miss BiH 2012.Piše: Almir KOŠ

Počesto se u Bosni i Hercegovini tvrdilo da su Banjalučanke najljepše žene koje ova zemlja ima... Bar je tako bilo prije nego što je rat udario temelje nekim drugim i drugačijim shvatanjima svega oko nas, a etno-princip se uvukao tamo gdje mu nikad mjesta nije bilo. 

Bez namjere da se na bilo koji način omalovažava ljepota nove Miss BiH, Fikrete Husić iz Brčkog, teško je oteti se dojmu da je nacionalni ključ prevagnuo u odluci o ovogodišnjoj pobjednici. Možda zaista Fikreta ima mnogobrojniju rodbinu i prijatelje koji su bjesomučno glasali putem Televotinga, možda je zaista i žiri svoj glas dao upravo za ljepoticu iz Brčkog, no činjenice iz prethodnih godina, te lista ljepotica koje su se ovjenčale raznoraznim lentama prije proglašenja pobjednice, daju za pravo tvrdnjama da su organizatori izborom Fikrete Husić željeli makar malo omekšati debalans među djevojkama koje su se 'probile' među 12 najljepših.
   
Krenimo redom... Titulu ovogodišnje prve pratilje ponijela je Anja Đudurović iz Laktaša, za drugu pratilju izabrana je Jelena Lukić iz Brčkog, lentu Miss fotogeničnosti ponijela je Jelena Jović iz Modriče, Miss Televotinga Loreana Lola Sladojević iz Banje Luke, Miss šarma Jovana Grahovac iz Mrkonjić Grada, dok je Miss BTV Fashion Aleksandra Klačar s Pala.

Snežana Kuzmanović
Ana Mirjana Račanović

Zavirimo malo i u zadnje dvije godine... Miss BiH 2011. još je jedna ljepotica iz Laktaša - Snežana Kuzmanović, dok je njena prethodnica, a i imenjakinja, Snežana Prorok sa Pala ovjenčana titulom Miss BiH za 2010. godinu.

Dodajmo ovoj listi i ime Ane Mirjane Račanović, ljepotice iz Bijeljine koja je titulu Miss BiH ponijela sada već davne 2001. godine, no za koju će većina Bosanaca i Hercegovaca i danas reći da je ubjedljivo najljepša misica koju je postratna BiH imala.

I pri tom za etno-princip neće mariti ni trenutka!

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)