SATIRA/EKSKLUZIVNO IZ NOVINARSKOG SNA

Mustafa Cerić nakon povlačenja sa mjesta poglavara IZ u BiH prelazi na islam

Arhiva 24.05.12, 14:50h

Izvor koji je veoma upućen u dešavanja u Rijasetu IZ i u najužem krugu oko odlazećeg Reis-ul-uleme, Mustafe ef.Cerića, otkrio nam je da je Cerić nekolicini najbližih saradnika saopštio svoju neopozivu odluku da, nakon povlačenja sa mjesta poglavara islamske zajednice u BiH, pređe na islam.
Reis Mustafa Cerić sa suprugom na crvenom tepihu/ Foto: DEPO PORTAL
Piše: Elis Bektaš

Cerić je također najavio da će se javno odreći svojih zabluda u izravnoj suprotnosti sa islamskim učenjem, kao što su njegovanje kulta ličnosti, podrška pedofilima i klanjanje dženaze samoubojicama.

"Nadam se da ću tim činom iskupiti svoje grijehe", rekao je Cerić svojim saradnicima, a potom dodao kako se nada da će "ovaj čin uticati i na druge vjerske poglavare u BiH da se obrate na vjeru koju predstavljaju."

Najava Cerićevog prelaska na islam izazvala je kontroverzne reakcije u vrhu IZ. Intelektualno krilo podržava ovaj čin i izražava svoje žaljenje što do njega nije došlo i ranije, dok konzervativna struja smatra da je taj čin sasvim nepotreban i da je potpuno svejedno da li je Reis-ul-ulema musliman ili ne, sve dok ispunjava svoju funkciju i dok daje podršku proklamovanim političkim ciljevima.
BL!N MAGAZIN