FOTO/ MODNA KUĆA 'MONA' OTKRIVA ŠTA JE 'IN' OVOG LJETA

Djevojke, pripremite se za 'cekere', uske kožne jakne, safari estetiku..., i koji kilogram viška...

Arhiva 31.03.12, 18:30h

Čast da svečano otvari nadolazeći modni događaj, 28. NIVEA BH FASHION WEEK SARAJEVO, pripala je modnoj kući „MONA“ iz Beograda. Ovaj modni happening održava se tradicionalno u Domu Oružanih snaga BiH, a ove godine od 31. marta do 3.aprila

Mona casting 3Pripremila: Ena ČOLPA

Mona casting 6 

Modna kuća ‘MONA’ je osnovana 1989. godine u Beogradu. Proizvodi mušku i žensku odjeću od kože i tekstila, kao i veliki asortiman kožne galanterije.  Modna kuća ‘MONA’ će predstaviti kolekciju za proljeće/ljeto 2012. čiji su kreatori Ana Leković, Kristina Gajić, Marina Korać i Ksenija Marković.

‘MONA’ je za ovo proljeće pripremila moderne kožne jakne svedenog kroja sa malim kragnama ili bez kragni. Muškarci koji pametno doziraju svoju ležernost, ove sezone biće u kožnim jaknama sportskog ili klasičnog stila. Za osećaj savršene udobnosti ali i glamuroznog izgleda, tu je ženska i muška kolekcija od kepera i lana. Kolekciju prate kožne tašne koje se po stilu uklapaju uz marinsku i safari estetiku, koja će dominirati ovog  proljeća i ljeta. 

'Amfora' – Ksenija Marković - Inspiracija ove modne priče počiva na ideji da je upravo amforeus (gr. amfora) idealni oblik, forma nastala da bude umjetnički lijepa sa jasnom asocijacijom na najljepšu siluetu prirode - obris ženskog tijela.

 'Oaza' - Ana Leković je spas od ljetnjih vrućina pronašla u „Oazi“. Glavni protagonisti njene kolekcije su lan i keper koji svojim specifičnim svojstvima upravo dozvoljavaju ležernost, slobodu pokreta tokom čitavog dana. U modelima boja pustinje i ledenih kuglica sladoleda, osjećaćete se svježe. Modni safari probudiće avanturistički duh u vama i idealna je kombinacija za sve prilike.

'Podmornica' – Kristina Gajić inspirisana morskim dubinama u igri sječenja horizontalnog i vertikalnog stvorila je kolekciju za žarko ljeto. Neizbježne teget–bijele pruge sa toplim žutim bojama sunca, osnovne su odlike ove kolekcije koja unosi svježinu i optimizam.

Muški dio svih kolekcija koji se savršeno uklapaju uz atraktivne ženske modele u lanu i keperu uradila je Marina Korać. Modna šetnja kroz sve tri kolekcije prikazuje savremenog muškarca koji koji zna šta hoće i u isto vrijeme je urban i elegantan, koji u svako doba dana želi da se osjeća udobno u svojoj garderobi.

Mona casting 5

Tašna će i ove sezone biti oličenje stila. Damske sa zumbanim detaljima evociraće glamur, kontrasti u bojama i strukturama kože biće oličenje jedinstvenosti i jednostavnosti, dok su tašne sa animal printom rezervisane za smjele dame. Ove sezone očekuje nas „cegermanija“. Ceger kožne tašne nosiće svaka žena jer su praktične i veoma moderne. Mornarski stil kao neprikosnoveni izraz sportske elegancije i ove sezone ne prestaje da bude prisutan u modelima ženskih tašni. Novi modeli muških tašni u braon, teget, oker i crnoj boji, namijenjeni su urbanim i smjelim muškarcima koji prate svjetske trendove.

MONA svoje kolekcije tradicionalno prikazuje na Fashion week-u, manifestacijama sa najznačajnijim ugledom u modnom svijetu. Pored Pariza, Rima, Moskve, Dubaia i Minska, Mona svake godine i sarajevskoj publici prezentuje svoju kolekciju.

Mona casting 1MONA ima kolekciju za dame i gospodu. Primarna orijentacija usmjerena je ka poslovnoj dami, starosne dobi od 20-te godine, tj. od prvog zaposlenja, pa sve do zrelih godina. Poslovna elegancija uvijek ima svoje basic mjesto u njihovoj kolekciji, ali tu je, također, i sportsko-elegantna linija što se naročito vidi na kožnoj konfekciji i kožnim jaknama koje su izrazito moderne i prate aktuelne modne trendove. Tu je i nova kolekcija kožnih jakni bez kragni sa zanimljivim kopčama i detaljima urađenim od zlata koja je izuzetno pristupačna i primjenjiva. Primjenjiva u svako doba dana i noći i u svakoj prilici, a pristupačna jer su cijene prilagođene za svaki džep. 

‘Od kada postoji Fashion week u Sarajevu, MONA je tradicionalno njen učesnik. Iz godine u godinu je ta manifestacija sve bolje i bolje organizovana. Jako je zanimljivo pratiti napredak jedne takve manifestacije, koja zaista ima svijetlu budućnost’ – navodi PR Mone.

I, djevojke, tek da znate, ako vjerujete da je izgladnjivanje i dalje put do savršene manekenske linije, iz MONE poručuju:

‘Anoreksični izgled je davno izašao iz mode. Naša kolekcija je apsolutno ženstvena. Dakle, traži se manekenska građa, od 175 do 180 cm visine, konfekcijski broj 36-38 i umijeće nošenja modela, jer on u tom slučaju dolazi do izražaja. A to se tek vidi na pisti.‘

DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN