DEPO VREMEPLOV/ZABORAVLJENA SARAJEVSKA POP ROCK ŠKOLA

Sjećate li se Enesa Bajramovića i hitova Deni, Ciciban, Moja mala na popravni pala...

Arhiva 26.03.12, 21:44h

U nedjelju, 25. marta, navršilo se šest godina od smrti nekada uspješnog i poznatog muzičara Enesa Bajramovića. Ovaj svestrani muzičar, instrumentalista, kompozitor i aranžer, karijeru je započeo kao član grupe COD '70-tih godina prošlog stoljeća, no ubrzo postaje njen lider i komponuje nezaboravne hitove kao što su "Deni", "Novi štos", "Ti si moj slatki bol", "Ciciban", "Moja mala na popravni pala", "Bijeli bagremi"...

Grupa COD

Važno je istaći da je bio dugogodišnji član Plesnog orkestra RTV Sarajevo, u kojem je svirao trombon. Autor je hitova koje su, među ostalim, izvodili Indeksi, Ambasadori i Jadranka Stojaković. Jedno vrijeme bio je član grupe Ambasadori s kojom je učestvovao na takmičenju za pjesmu Eurovizije 1976. godine sa pjesmom "Ne mogu skriti svoju bol".

Posljednje godine života proveo je u Americi, da bi opotom dlučio da se vrati u Sarajevo. U Sarajevu je pripremao vlastiti studio i planirao da sve ploče grupe COD preradi u digitalni oblik i da se najveći hitovi još jednom pojave u javnosti na digitalnim nosačima zvuka. Nažalost, kratka i teška bolest spriječila je njegove namjere. Umro je 25. marta 2006. godine u Sarajevu. 

Sarajevska grupa Cod osnovana je 1974. godine. Grupu su osnovali: Nenad Jurin, Džemo Novaković i Izidor Kajić. Ostatak grupe čine Petar Kenjić i Ivica Propadalo. Malo kasnije, u grupu dolazi pjevač Selver Brdarić. U početku sviraju obrade svjetskih hitova, ne pomišljajući na autorski rad. Mladi zeničanin Enes Bajramović dolazi u Sarajevo na Muzičku akademiju i jedno vrijeme radi sa Ipetom Ivandićem u grupi "Rock" svirajući u Plesnom Orkestru RTV Sarajevo. U sarajevskoj kafani "Park" upoznaje članove grupe Cod, te im se pridružuje i ubrzo preuzima ulogu lidera grupe. Prihvaćena od publike, grupa Cod postaje vrlo popularna, ali 1976. izlaskom "Cicibana", grupa se raspada. Enes Bajramović odlazi na kratko u grupu Ambasadori, Nenad Jurin postaje klavijaturista u grupi Indexi, a gitarista Džemo Novaković odlazi u prateći sastav Nede Ukraden. 


Krajem 1976, Bajramović se vraća u Cod i pravi novi hit-singl "Novi štos". Singl je objavljen 11. novembra 1976. godine za Jugoton, a na B strani našla se pjesma "Nisi mala beba" za koju je muziku i aranžman napisao Krešimir Repić. Tekst za obje pjesme napisao je Ranko Boban.

Marta 1977. godine objavljuju svoj prvi album "Dođite na čaj" za Jugoton, dok album “Bijeli bagremi” predstavlja vrhunac karijere grupe Cod. Snimljen je od jula do oktobra 1978. godine, a objavljen je za Jugoton novembra iste godine. Zanimljivo je da je album producirao Enes Bajramović, a Nikola Borota Radovan je bio tonski majstor. Na albumu je kao specijalni gost svirao Mato Došen (minimoog, arp omni, hohner D6, petrof grand piano). Pored mega hita "Denny", koja je uvrštena u deset najlepših balada ikada, izdvajaju se pjesme "Ti si moj slatki bol", "Bijeli bagremi" i "Noćne ptice". Poslije izdavanja albuma grupa je prestala sa radom, a povratak je uslijedio početkom 1980. godine kada su objavili svoj zadnji singl "Slušaj me, majko" i "Điha, điha"...

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN, Pripremio: J. Korjenić)