ZEMALJSKI MUZEJ BiH

Održana komemoracija Đenani Buturović

Arhiva 01.02.12, 17:13h

Komemoracija književnoj historičarki, kulturnoj antropologinji, folkloristkinji i naučnoj savjetnici Đenani Buturović održana je danas u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu

Đenana ButurovićO bivšoj direktorici Zemaljskog muzeja, koja je preminula u Sarajevu 28. januara, u 78. godini, nešto više je kazao akademik Muhamed Filipović.

''Kada sam je upoznao odmah sam vidio da ima čvrstinu, upornost i superiornu inteligenciju, što je demonstrirala u toku  života. Cjelokupnu problematiku naše usmene tradicije podigla je na viši nivo istraživanja. Žao mi je što nije doživjela satisfakciju kakvu je zaslužila, a to je da bude izabrana u Akademiju nauka. Izabrali smo je u bošnjačku akademiju, što je mala satisfakcija'', naglasio je Filipović.

Đenana Buturović je rođena 29. augusta 1934. godine u Trebinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, hrvatski ili srpski jezik i jugoslavenska književnost. Doktorirala u Beogradu - doktor književnih nauka.

Obavljala je i funkciju direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu od 1996. do kraja 2003. godine, a u zvanju redovnog profesora usmene književnosti na Univerzitetu u Mostaru. Bila je i samostalni istraživač savremenih tokova usmene historije. Objavila je više znanstvenih radova.

Dobitnica je i nekoliko priznanja poput nagrade svjetlosti iz 1977., nagrada Veselin Masleša za nauku 1980., te Šestoaprilske nagrade, 1986. godine. Odlikovana je i Ordenom zasluga za narod sa srebrenim zracima 1988. godine.

(FENA/dg)