MJESTA KOJA MORATE POSJETITI

Deset najljepših svjetskih destinacija

Arhiva 07.08.12, 19:40h

Ako ikad budete imali priliku u životu da posjetite bar jedno od ovih mjesta koja oduzimaju dah, popis najljepših odredišta na svijetu koja bi svaki čovjek trebalo da vidi objavljen je na internet stranici travel.yahoo.com

Ako ikako budete imali priliku u životu da posjetite bar jedno od ovih mjesta koja oduzimaju dah, popis najljepših odredišta na svijetu koja bi svaki čovjek trebalo da vidi objavljen je na internet stranici travel.yahoo.com. Ovaj popis ne čine samo mjesta već i građevine, naučni fenomeni, prirodna čuda, a svima je zajednička jedna stvar - zbog ljepote ih se isplati vidjeti uživo, bar jednom u životu!

Na popisu 10 najljepših mjesta svijeta, pored Taj Mahala i Grand kanjona su i hrvatska Plitvička jezera.

Plitvička jezera, Hrvatska

plitvicka Jezera

Plitvička jezera su nacionalni park u Hrvatskoj, u oblasti Lika, između planinskih masiva Male kapele i Ličke Plješivice.

Region je proglašen nacionalnim parkom 1949. godine. Rijeka Korana je formirala 20 jezera, između kojih ima mnogo predivnih vodopada i slapova. Voda u jezerima uglavnom dolazi iz Crne rijeke, Bijele rijeke i potoka Ljeskovac, koji se ulivaju u Prošćansko jezero. Karakteristične boje jezera, od smaragdne zelene do tirkizne, čine ljepotu i atraktivnost jezera potpunim.

Plitvice su na listi UNESCO svjetskog nasljeđa još od 1979. godine.

Tadž Mahal, Indija

tadž mahal

Tadž Mahal je građevina u Agri, u Indiji, izgrađena između 1631. i 1654. godine. Gradilo ju je 22.000 ljudi. Šah Džahan naredio je izgradnju tog mauzoleja za svoju omiljenu ženu Ardžumand Bano Begum, koja je poznatija kao Mumtaz Mahal.

Sastoji se od centralne oktagonalne građevine, krunisane lukovičastom kupolom, čija je ukupna visina oko 75 metara i koja je skoro u potpunosti izgrađena od bijelog mermera. Uz nju stoje dva simetrična zdanja od crvenog peščara - jedno na sjeverozapadu, a drugo na jugoistoku. Na sjeverozapadu se nalazi džamija, a na jugoistoku kuća za odmor.

Veliki koralni greben, Australija

grebeni australija

Veliki koralni greben je najveći koralni greben na svijetu. Nalazi se u Koralnom moru blizu obale Kvinslenda, na sjeveroistoku Australije. Prostire se na više od 2.000 kilometara u dužinu, a može se vidjeti iz svemira.

Veliki koralni greben je prvi put postao poznat Evropljanima kada se istraživač Džejms Kuk iskrcao na njega 11. juna 1770. godine. Veliki koralni greben bio je poznat Aboridžinima koji su se naselili na australijski kontinent prije 40.000 do 60.000. godine. Najstariji dijelovi grebena datiraju od prije oko 60.000 godina.

Sačinjen je od oko 900 ostrva i više od 3.000 grebena, koji se uglavnom nalaze na relativno maloj udaljenosti od obale kontinenta. Veliki koralni greben se ponekad naziva najvećim živim organizmom na svijetu.

Borobodur, Indonezija

javaindonezija

Borobodur (često i Borobudur) je najveći budistički hram u Jugoistočnoj Aziji. Ta velika piramida nalazi se u centralnom dijelu ostrva Java, u Indoniziji. Piramida je vjerovatno građena između 750. i 850. godine za vrijeme vladavine dinastije Sailendra. Vijekovima je bila prekrivena vulkanskim pepelom dok je Evropljani nisu otkopali. UNESCO je 1991. godine stavio taj hram na listu svjetske kulturne baštine.

Na kvadratnoj osnovi, čije strane su duge 123 metra, uzdiže se ukupno devet spratova. Na zidovima prve četiri stepenaste terase nalazi se reljef, čija je ukupna dužina pet kilometara i prikazuje Budin život.

Veliki kanjon, SAD

veliki kanjon

Veliki kanjon Kolorada (engl. Grand Canyon) nije najdublji, niti najveći kanjon na svijetu. Ipak, Veliki kanjon poznat je po svojoj vizuelno zapanjujućoj veličini i svom složenom pejzažu. Nalazi se u sjeverozapadnoj Arizoni. Veći dio kanjona čine stepeničaste stijene, nad kojima je nekada proticala rijeka Kolorado, a koja se danas nalazi na mnogo nižem nivou u kanjonu. Kanjon je dug 446 kilometara, širok 29 kilometara i dubok preko 1.500 metara. Čine ga stijene sa oštrim liticama, mnogo dolina i duboki klanci. Veliko prostranstvo je proglašeno nacionalnim parkom, koga posjeti oko četiri miliona turista godišnje.

Versajski dvorac, Francuska

versaj

Versajski dvorac bio je rezidencija francuskih kraljeva Luja XIV, Luja XV i Luja XVI. Smještena je na 11 hektara kod grada Versaja, jugozapadno od Pariza, i okružena sa 815 hektara parkova. Taj dvorac spomenik čuven je u svijetu po svojoj ljepoti, kao i po značajnim događajima koji su se tu odigrali.

Površina dvorca je 67.121 metar kvadratni, od kojih je oko 50.000 otvoreno za javnost. U njemu se nalazi 700 soba, 2.512 prozora, 352 dimnjaka, 67 stepeništa i 483 ogledala. Tu se nalazi i oko 6.000 umjetničkih slika, 2.100 skulptura, 5.000 komada nameštaja i drugih umjetničkih predmeta.

Maču Pikču, Peru

machuMaču Pikču je sveti grad Inka, koji se nalazi na najvišem dijelu istočnih Anda, na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na 2.350 metara nadmorske visine. Maču Pikču je vjerovatno izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao sakriven sve do 1911. godine, kad ga je otkrio Amerikanac Hajram Bingam.

Maču Pikču svjedoči o vremenu veličanstvenog carstva Inka. Nakon osvajanja teritorije, moćna vojska Inka sagradila je kanale za navodnjavanje i sisteme popločenih puteva, a građevinari su sagradili tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade.

Hram Ramzesa II, Egipat

ramzes

Među najvećim i najznačajnijim građevinama koje je podigao Ramzes II je hram Abu Simbel u Nubiji. Na samom ulazu u hram, sa desne i lijeve strane, sjede četiri velike figure Ramzesa II - po dvije sa svake strane vrata, visoke 18 metara. Oko nogu figura nalaze se puno manje isklesane figure njegovih žena. Taj građevinski kompleks je morao, u 20. vijeku (radi izgradnje Asuanske brane), biti premješten na viši nivo da ne bi bio potopljen. Hram je, 60 metara uklesan u brdo, a na njegovom unutrašnjem kraju sjede četiri statue - Amon Ra, Ramzes II, Ra Harakhti i Ptah. Hram Abu Simbel otkriven je 1813. godine, a do tog vremena bio je zatrpan velikim slojevima pijeska. Po otkriću hrama zasijala je sva njegova ljepota, monumentalnost i proglašen je za "čudo egipatske arhitekture".

Kineski zid

Kineski zid

Kineski zid je najveća građevina na svijetu. Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora, ukupnom dužinom od 8.851 kilometara (glavni dio 2.450 kilometara), visinom od 10 do 16 metara, širinom od osam metara, predstavlja najduži zid na svijetu i najveći odbrambeni objekat.

Danas je Kineski zid najveća turistička atrakcija Kine. Turisti iz cijelog svijeta rangiraju Kineski zid na sam vrh najinteresantnijih turističkih destinacija. Po osnivanju Narodne Republike Kine preduzete se neophodne mjere zaštite Kineskog zida od daljeg propadanja. Zid je stavljen pod zaštitu države 1961. godine. Rekonstrukcija je obavljena najviše u oblasti Ba-daling, prolazu Šanghai i prolazu Đijaji. Godine 1987. Kineski zid uvršten je u spisak svjetske baštine pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Sedmog jula 2007. godine proglašen je za jedno od novih sedam svjetskih čuda.

Polarna svjetlost (aurora polaris)

aurora polarisPolarna svjetlost (lat. aurora polaris) je svijetljenje neba noću, obično u polarnim zonama. Na sjeveru se naziva aurora borealis (lat. aurora borealis), a kada se javi na Južnom polu aurora australis (lat. aurora australis). Pošto su obje aurore istog porijekla, naučnici pojavu nazivaju polarna aurora ("aurora polaris" - lat. sjeverna zora). Ta svjetlost pada među najljepše prizore koji se mogu vidjeti u prirodi. Kad se ona pojavi, često se na nebu čuje prasak, a veliki, sjajni luk koji je neprestalno u pokretu, osvijetli noć. Blistavi zraci svjetlosti ponekad se rašire poput lepeze, nekad zasvijetle kao jaki reflektori ili se iznenada počnu pomjerati gore-dolje.

(Nezavisne.com, DEPO/BLIN/em)