PROTESTI RADNIKA U ŠPANIJI

"Krizu je izazvao kapitalistički finansijski sistem, a mi plaćamo!"

Arhiva 19.06.11, 20:26h

Dok se radnici širom svijeta bune i grčevito bore za prava, koja su im ugrožena od strane njihovih vlada i političkih moćnika, dotad bosanskohercegovački radnici još uvijek sjede skrštenih ruku, čekaju, trpe i sve više tonu u bijedu i neimaštinu. Pitanje je samo do koje granice se može trpiti ponižavanje i omalovažvanje etnokapitalističkih moćnika i ima li uopšte snage i svijesti da se nešto mora mijenjati, ili je pak ubijena svaka želja i nada za boljim sutra?

španija protesti1

Desetine hiljada Španaca prošetalo je Madridom u znak protesta zbog visoke stope nezaposlenosti, teške ekonomske situacije i nesposobnosti političara, a slične demonstracije su održane i u drugim gradovima poput Barselone, Valensije i Sevilje.

"Krizu je izazvao kapitalistički finansijski sistem, a mi plaćamo. Mjere štednje ne bi trebalo da budu usmjerene na radničku klasu", kaže demonstrant Antonio Kortes.

Demonstranti su krenuli u protestnu šetnju sa šest lokacija u Madridu noseći transparente na kojima je pisalo "Šetajmo zajedno protiv krize", javila je agencija AP.

Pozivajući se na izvore u policiji, agencija Rojters javila je da se okupilo između 35.000 i 45.000 ljudi.

Premijer Hose Luis Rodriges Sapatero je izjavio da očekuje da će protesti biti mirni, mada su demonstracije održane uz snažno prisustvo policije zbog incidenata na protestima u srijedu u Barseloni.

Agencija Rojters javila je da Španci demonstriraju protiv takozvanog "Euro pakta" i načina rješavanja ekonomske krize.

"Euro pakt" je sporazum koji su dogovorili političari evrozone kako bi stimulisali konkurentnost u bloku što je u Španiji dovelo do reformi prema kojima se kompanijama daju veća ovlaštenja koga mogu da zaposle, a koga da otpuste.

"Političari treba da dođu ovdje i vide sve ovo", kaže 30-godišnja Paloma Siruhano, medicinska sestra iz Madrida, koja se pridružila protestima noseći bebu u naručju.

Poslije skoro dvije godine duge recesije, stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi 21,3 odsto, što je najviša stopa u evrozoni, a dugovi su se nagomilali.

Stopa nezaposlenosti, koja je dvostruko veća nego 2007. godine, iznosi čak 35 odsto u populaciji koja ima između 16 i 29 godina. Mnogi mladi, visoko obrazovani Španci ne mogu da nađu posao zbog niskog rasta četvrte privrede po veličini u evrozoni.

Protesti, u kojima učestvuju mladi i stari, zaposleni i nezaposleni, pod nazivom "Indignados" ili "Ogorčeni", počeli su 15. maja i proširili se na čitavu Španiju.

Stotine hiljada Španaca protestuju zato što više ne mogu da trpe smanjenje plata i povećanje poreza, mjere preduzete sa ciljem rješavanja finansijske krize za koju su, kako smatraju demonstranti, krive banke.

Vlada se suočila sa krizom zbog smanjenja javne potrošnje, zamrzavanja penzija, podizanja starosne dobi za odlazak u penziju i pojednostavljivanja procesa otpuštanja zaposlenih.

Španija je ušla u recesiju 2008. godine, ali nije tražila kredit od međunarodnih finansijskih institucija kao što su to učinile neke druge članice evrozone - Grčka, Irska i Portugal.

 Međutim, njeni finansijski problemi izazivaju paniku u drugim evropskim zemljama zbog obima i značaja njene privrede.

 

(SRNA, Blin/đk)