POTPREDSJEDNIK SAD - JOSEPH BIDEN

Politička mimoilaženja u BiH izgledaju ozbiljnijim nego ikad

Arhiva 08.06.11, 07:41h

Sarajevo će od 12. do 15. juna ove godine biti domaćin konferencije "Zapadni Balkan: Progres, stagnacija ili regresija", koju organizuju Centar za transatlantske odnose SAIS pri Univerzitetu "Johns Hopkins" i Američko-bosanska fondacija.

Džo Bajden

Uoči početka konferencije, njene učesnike pozdravio je i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden, napominjući kako konferencija nije mogla doći u boljem trenutku.

Najbolje vrijeme

- Govoreći kao neko ko ima dugoročnu vezanost za demokraciju, prosperitet i stabilnost na Balkanu, konferencija nije mogla doći u bolje vrijeme. Nakon moje posjete regiji prije dvije godine, dijelovi zapadnog Balkana su uznapredovali, dok, izgleda, drugi dio još zaostaje. Pozitivno je što će se Hrvatska pridružiti Sloveniji u Evropskoj uniji. Srbija i Kosovo su počeli razgovore o konkretnim pitanjima, dok Crna Gora napreduje ka članstvu u NATO-u. Građani Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Albanije dobili su bezvizni režim od Evropske unije. Na drugoj strani, korupcija nastavlja da truje cijelu regiju i ekonomski razvoj je spor i neujednačen. Makedonija i Grčka još nisu riješile pitanje imena, a domaća politička mimoilaženja u BiH izgledaju ozbiljnijim nego ikad. U mom obraćanju Parlamentu BiH u maju 2009. rekao sam: "Prosperitetna, sigurna i demokratska budućnost u okviru transatlantske familije nije garantovana niti je poklon." Ona se mora graditi kroz ozbiljan rad i kompromise, napomenuo je američki potpredsjednik, obraćajući se učesnicima konferencije.

Biden je podsjetio da je na lidere naše zemlje apelirao da prestanu voditi usko etničke i političke interese umjesto nacionalnog interesa.

- Ova izjava nije prestala biti akutelna danas, nakon dvije godine od mog govora. Vidjeli smo iz prve ruke zapadni Balkan u miru i u ratu, u dobrim i u lošim vremenima. Znam da ljudi u regiji žele demokratsku, mirnu budućnost u euroatlantskoj porodici i Sjedinjene Američke Države su spremne da ih podrže. Kao što sam rekao u Sarajevu prije dvije godine, "Obama-Biden administracija će održati i osvježiti svoju dugoročnu obavezu Evropi, cjelovitoj, slobodnoj i u miru". Vaša konferencija simbolizira tu američku obavezu, kao sto je i učešće pomoćnika državnog sekretara Phila Gordona. Mi se oslanjamo na eksperte izvan vlade da pomognu liderima da pronađu rješenja za probleme regije. Čestitam na inicijativi i želim konferenciji svaki uspjeh, poručio je Biden.

Oslobođenje/DEPO PORTAL/a.k.