BLIN INTERVJU/SLIKARKA ALMA TELIBEČIREVIĆ

BiH ima mogućnost višeznačnog prezentiranja vlastitih vrijednosti i kulture!

Arhiva 17.04.11, 10:34h

Sarajevska umjetnica Alma Telibečirević od drugih se razlikuje po neobičnoj tehnici koju koristi kako bi svoje izmaštane radove prenijela u stvarnost. Kako se djeca igraju u pijesku praveći male kreacije za sopstvenu igru, tako se i Alma poigrava pijeskom stvarajući umjetnička djela. U intervjuu za BLIN MAGAZIN ističe da je BiH kompleksna zemlja, ali za nju to predstavlja prednost samim tim što ima mogućnost višeznačnog prezentovanja vlastitih vrijednosti i kulture...

Alma TelibečirevićRođena je osmog dana u osmom mjesecu osme godine od početka sedamdesetih u Sarajevu. Simbolično, reklo bi se. No, nije slučajno. Simbolika i horoskop u njenom životu imaju veoma važnu ulogu, čega smo se dotakli u ovom razgovoru, a pričali smo i o srednjovijekovnoj Bosni i stećcima obavijenim velom misterije koji je inspirišu, koliko položaj zvijezda utiče na kreativnost, te o glokalizaciji i drugim temama.

Razgovarala: Suzana VUKMIR

BLIN: Oduševljava Vas period srednjovijekovne Bosne i stećci. Kada ste se počeli zanimati za istoriju uopšte i zašto baš taj period?

TELIBEČIREVIĆ:
Tokom studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i proučavanja nacionalne istorije umjetnosti, najveću pažnju mi je privukao upravo srednjevijekovni period Bosne i Hercegovine. Stećci predstavljaju autohtonu, bosansku umjetnost bez kojih se ne može zaokružiti prava slika starog bosanskog likovnog stvaralaštva i kulture, koju svijet svakako treba upoznati i zbog toga što su stećci ove vrste jedinstveni u svijetu, a jednako zanimljivi i za povjesničare umjetnosti koliko i za arheologe, koji se bave proučavanjem naših prostora. No, naša istorija je jednako bogata i uticajima ostalih kultura, kako prije, tako i poslije srednjovijekovnog perioda, pa je zanimljivo pokušati iskomunicirati način na koji su uticaji pronašli svoje mjesto i utkali se u tradiciju i život lokalnog stanovništva... Privlače me stvari koje nude  mnoštvo mogućnosti i otvaraju nove pravce...

Alma TelibečirevićBLIN: Šta Vam je posebno privuklo pažnju kod stećaka, materijali od kojih su građeni, simbolika, značenje, dokumentarnost, misterija kojom su obavijeni ili nešto drugo?

TELIBEČIREVIĆ:
Misterija definitivno... Činjenica da su jedinstveni i autohtoni, nisu isključivo umjetnički izraz, već bitan dio cijele jedne kulture življenja tog perioda. Ništa manje nije zanimljiv ni način obrade kamena i osjećaj poštovanja prema izradi koji i danas nakon toliko vijekova izazivaju u posmatraču.

BLIN: Slikate pijeskom, što bar za naše prostore nije uobičajena tehnika. Koliko je uspješan u regionalnim, eventualno širim okvirima, novi talas umjetnika u našoj zemlji koji su spremni reći „ne“ tradicionalnim normama stvaranja umjetničkih djela?

TELIBEČIREVIĆ:
U BiH nekonvencionalna umjetnost je ipak djelom autentična za podneblje, situaciju, kolektiv... Ona traži svoj način isticanja, bori se i kroz te procese nam otkriva različite spoznaje mogućnosti i želje bh. umjetnika... Mislim da je veoma bitno kreirati i razgovarati o umjetnosti. Umjetnost je svakako nešto što ujedinjuje regiju, kroz razmjene, zajedničke projekte i pristupe sličnim problemima na različite načine.  Zemlje u tranziciji generalno nemaju pretjerano razvijen senzibilitet prema umjetnosti, no vlastitim složenim položajima i previranjima, mladim umjetnicima ipak nude mnoštvo inspiracije za različite vrste umjetničkog izražaja.

BLIN: Veoma su Vam važni simboli kad je riječ o Vašem stvaralaštvu. Šta su za Vas simboli kada stvarate, a šta u životu, razlikujete li to uopšte?

Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Radila je kao producent na NTV Hayat i u ArtZone kao PR i projekt menadžer. Producentkinja je Teatarfesta, internacionalnog festivala eksperimentalnog teatra od 2004. godine. Član je glavnog tima “Kids Festivala” od samog početka, odgovorna za obrazovni i kreativni razvoj, posebno zadužena za koordinaciju svih radionica.

TELIBEČIREVIĆ: Kroz istoriju BiH, naročito srednjevijekovni period, koji je i do danas ostao prilično nerazjašnjen i za koji postoji više stotina tumačenja, simboli nam mogu poslužiti kao univerzani jezik komuniciranja sa našom prošlošću uz pomoć savremene umjetnosti. Jednostavnošću prikazivanja istih možemo dokučiti njihovu snagu i višestruku mogućnost kreativnih izraza koji nam se otvaraju ukoliko nastavimo istraživati u navedenom pravcu istoriju umjetnosti BiH, pokušavajući dekodirati njene filizofske pravce, kroz istoriju, uz pomoć umjetnosti kao originalnog instrumenta spoznaje. Simboli su jezgro stvaralaštva. Otvaraju duh prema nepoznatom, beskonačnom.

BLIN: Jednom ste mi rekli da se zanimate za horoskop. Da li je to samo Vaša privatna zanimacija ili to ima uticaja i na način na koji stvarate?

TELIBEČIREVIĆ:
Više za astrologiju kao nauku, kojom su se oduvijek bavile mnoge kulture... Položaj zvijezda u odnosu na naše mikrokozmose je svakako jedan od mogućih poticaja za komuniciranje sa našim unutarnjim svijetom koji je presudan kod kreativnosti. Ukoliko  uzmemo kreativnost kao osnovni princip prema koje razlučujemo simboličko od nesimboličkog, u simbolima ćemo prvo vidjeti artefakte, proizvode čovjekove stvaralačke djelatnosti u mediju jezika, znanosti, umjetnosti. Tako shvaćen simbol postaje  artefakt iza kojega stoji napor znatiželjnika za spoznajom.

Alma TelibečirevićBLIN: U umjetnosti i drugim oblastima danas je prisutan fenomen glokalizacije u kojem se u globalnim strujanjima potvrđuje ono lokalno. Šta je za Vas lokalno u svjetskim okvirima, šta to mi imamo kad je riječ o umjetnosti što je prepoznatljivo u odnosu na globalna kretanja?

TELIBEČIREVIĆ:
Ovisi kako se mi kao takvi reprezentujemo svijetu, BiH je kompleksna zemlja, što ja vidim kao prednost samim tim što ima mogućnost višeznačnog prezentiranja vlastitih vrijednosti i kulture... Glokalizacija na nekom mini nivou se već vijekovima dešava u BiH, sve kulture koje su prošle ovuda su ostavile svoj pečat  i na prirodan način su se uklopile u zatečeno stanje i obogatili lokalnu kulturu. A glokalizaicija, kažu, znak je zdravog upijanja kad društvo može nešto primiti izvana, prihvatiti to kao vlastito, prilagoditi svojim okvirima i zaboraviti da je ikad izvana došlo... Ne mislite li da je BiH upravo to?

(BLIN MAGAZIN)

Almine radove pogledajte u fotogaleriji!