IDEJE ZA OSVJEŽENJE ŽIVOTNOG PROSTORA

Deset savjeta za renoviranje vašeg doma

Arhiva 16.09.12, 15:30h

Sređivanje doma može značiti unaprijeđenje postojećih elemenata u stanu, ali i rušenje zidova i dodavanje novih 'kvadratnih metara'

Glass Pavilion / Foto: Steve Hermann

Koje god unaprijeđenje imate na umu, slijedite ovih 10 savjeta koji će vas provesti kroz proces planiranja.

1. Procijenite vaš dom

Odredite trenutno stanje vašeg doma i ideje koje želite implementirati. Prođite kroz kuću i odredite koji je to spisak želja i koji su obavezni elementi. Artikli koji se mogu naći na listi želja su, na primjer, granitna ploča u kuhinji, dok bi obavezni element mogle biti odvodne cijevi koje treba zamijeniti što prije.

2. Koliko dugo planirate biti u trenutnom domu

Ukoliko planirate prodati kuću ili stan ove godine, vaš budžet za renoviranje može biti drugačiji od budžeta vašeg komšije koji u svom stanu živi tek godinu dana. Ukoliko želite povrat investicije, pobrinite se da zamijenite elemente u stanu za koje su kupci zainteresirani.

3. Počnite tražiti inspiraciju

Magazini, internet, palete boja ... Odmah počnite tražiti ideje. Nemojte čekati zadnji trenutak. Pronađite ideju i kupite materijal. Što više uradite unaprijed, manje stresno će biti tokom izvođenja radova.

4. Upoznajte se sa svojim budžetom

Nakon praznika, džep je nešto tanji kod većine ljudi. Umjesto da se obeshrabrite, u prvih nekoliko mjeseci Nove godine počnite planirati projekat renoviranja i potreban budžet.

5. Tražite pomoć što ranije

Što ranije tražite pomoć prijatelja i porodice i zauzvrat ponudite sebe kao ispomoć u određenim profesionalnim oblastima. Pobrinite se da pronađete nekoliko 'pričuvnih' varijanti, ukoliko vam neko otkaže u posljednji momenat.

6. Izvadite neophodne dozvole

Ukoliko planirate mijenjati električne kablove, vodovodne cijevi ili druge strukturalne elemente koji bi mogli zahtijevati dozvole, zatražite ih unaprijed. Unajmite profesionalnog izvođača radova ukoliko niste sigurni koje dozvole su potrebne.

7. Budite fleksibilni

Iako biste voljeli da renoviranje vaše kuhinje bude gotovo za osam sedmica, u stvarnosti se to može zavšiti za 12. Isto važi i za budžet i sredstva.

Pokušajte biti što fleksibilniji sa vašim planovima i budžetom kako biste sebi priredili što manje glavobolje.

8. Razgovarajte sa svojim partnerom

Sa partnerom se u početku dogovorite o detaljima projekta. Pobrinite se da svako zna svoju ulogu tokom renoviranja. Na ovaj način smanjit će se pritisak i spriječiti 'upiranje prstom' ukoliko neko od vas nije završio svoj posao.

9. Koristite mjere zaštite

Svaki projekat renoviranja uključuje određeni nivo zaštite doma i osoba koje su angažovane na projektu. Ukoliko vi sami renovirate kuću, obavezno pročitajte instrukcije o električnim uređajima koje ćete koristiti. Ili, potražite savjet stručnjaka kako se alat koristi, prije nego počnete sa projektom.

10. Zabavljajte se

Iako je renoviranje ozbiljan posao, u isto vrijeme može biti i zabavan. Ukoliko nećete uživati u ovom poslu, unajmite profesionalca za renoviranje.

Projekti renoviranja mogu biti odličan način da počnete Novu godinu i da vaš dom dovedete u red tokom narednih mjeseci. Pratite ovih 10 savjeta koji će vam pomoći da isplanirate svoj projekat do detalja.

Vjerovali ili ne, renoviranje doma je lakše nego što mislite ukoliko se naoružate strpljenjem i pronađete sve ono što vam je potrebno prije početka renoviranja.

(www.enterijer.ba/DEPO/BLIN/em)