VIDEO/ UNIŠTIO POVELJU UN-A

Skandal: Sraman čin izraelskog ambasadora za govornicom, evo kako su na to odgovorili iz UN-a...

Front 10.05.24, 19:48h

Skandal: Sraman čin izraelskog ambasadora za govornicom, evo kako su na to odgovorili iz UN-a...
U svom govoru na sjednici održanoj u Generalnoj skupštini UN-a, stalni predstavnik Izraela je ustvrdio da su zemlje koje podržavaju članstvo Palestine u UN-u “odbacile” Povelju UN-a

 

 


Ambasador Izraela pri Ujedinjenim narodima Gilad Erdan pocijepao je kopiju Povelje UN-a za govornicom tokom današnje rasprave u Generalnoj skupštini nakon koje je velikom većinom podržana rezoluciju o ponovnom razmatranju kandidature Palestine za članstvo u toj organizaciji i dodjeljivanju dodatnih prava.


Ujedinjene nacije su ovaj čin nazvale “pozorišnim” poručivši da sve članice moraju poštovati Povelju UN-a, prenosi N1.


Zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq je nakon usvajanja rezolucije odgovarao na pitanja novinara o potezu izraelskog ambasadora pri UN-u.


- Ne komentarišemo teatralnost koju ambasadori čine u svojim prezentacijama - rekao je Haq.


Poručio je da je Povelja UN-a osnivački tekst ove institucije i da je sve članice moraju poštovati.


Napominjući da je bio svjedok mnogih sličnih akcija u prošlosti, Haq je uzeo kopiju Povelje UN-a i rekao: “Vidi, Povelja UN-a je još uvijek ovdje. Nećemo se spustiti na ovaj nivo. UN je diplomatska institucija i mi ohrabrujemo diplomatiju”.


U svom govoru na sjednici održanoj u Generalnoj skupštini UN-a, stalni predstavnik Izraela Erdan je ustvrdio da su zemlje koje podržavaju članstvo Palestine u UN-u “odbacile” Povelju UN-a.


- Ovo je ono što radite - rekao je i kopiju Povelje UN-a stavio u sjekač papira.

 

 

Rezolucija, koju su predvodili Ujedinjeni Arapski Emirati (u ime Arapske grupe), usvojena je velikom podrškom 143 zemlje članice koje su glasale za, devet je bilo protiv i 25 suzdržanih.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI