na dubini od 170 metara

Tragičan ishod akcije: Iz jame rudnika 'Mramor' izvučeno tijelo rudara

Hronika 07.05.24, 17:15h

Tragičan ishod akcije: Iz jame rudnika 'Mramor' izvučeno tijelo rudara
Do rudarske nesreće je došlo usljed naglog oslobađanja pritiska, odnosno obrušavanja mase koja je rudara živog zatrpala

Potraga za rudarom Asimom Šehanovićem kojeg je prije šest dana zatrpala zemlja u jami Rudnika Mramor, okončana je danas. Iz Rudnika Kreka saopštili su kako su došli do zatvorenog komorata.

 

Prema Planu aktivnosti akcije spašavanja koju je organizovao i kojom je rukovodio  Štab službe spasavanja Rudnika uglja „Kreka“ d.o.o. – Tuzla, a provodila Četa za spašavanje Pogona „Mramor“ sa  ekipama Čete  za spasavanje organizovanim po smjenama i sa smjenom na licu mjesta, izvodili su se radovi na izradi probojne prostorije specijalnim metodama za koju su članovi Čete obučeni.


Probojna prostorija kroz zarušeni materijal u otkopu se maksimalno osiguravala i bila usmjerena u pravcu lokacije gdje se prema raspoloživim informacijama pretpostavljalo da se nalazi Prvi kopač Šehanović Asim. 


Nadljudskim naporima i u veoma teškim uslovima članovi Čete za spasavanje Pogona „Mramor“ danonoćno su radili i prema prvim informacijama su uspjeli doći do zatvorenog komorata u otkopu, te je akcija spašavanja i dalje u toku, stoji u saopćenju

 

 

 

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI