Traže ujednačavanje primanja doktorima

Više od 4.500 ljekara i stomatologa jutros tužili Vladi FBiH za diskriminaciju, 7. maja štrajk upozorenja

Hronika 03.05.24, 11:36h

Više od 4.500 ljekara i stomatologa jutros tužili Vladi FBiH za diskriminaciju, 7. maja štrajk upozorenja
Berberović je do sada u više navrata isticala "kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama ljekara u nekim kantonima idu i do 1.000 KM"

 

 

Doktori medicine i stomatologije u Federaciji Bosne i Hercegovine, njih više od 4.500, tužili su Vladu FBiH za diskiminaciju.


Kako je za Faktor kazala dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, njihov advokat jutros je uputio tužbu prema nadležnom sudu u Sarajevu.

 

Ljekari su tužili Federalnu vladu jer im je, kako kažu, "uskratila pravo za pregovaranje za novi kolektivni ugovor".


- U Zaključku od 13. marta, Vlada je rekla da za to nema zakonske osnove, da kolektivni ugovor nikada nije postojao, što nije tačno. Zakonska osnova postoji, a i kolektivni ugovor je postojao. Da podsjetim, Federalna vlada je pregovarala i sklopila kolektivni ugovor sa sindikatom koji okuplja uposlene državne službenike, koji je organiziran i finansira se na isti način kao i naš sindikat. Nema razlike između ova dva sindikata, pa ne bi trebala postojati ni razlika u sklapanju kolektivnog ugovora. Nama je Vlada rekla da nema zakonske osnove, a sa drugima su sklopili kolektivne ugovore. Mi ćemo zbog toga tražiti od suda da kaže - da li je to diskriminacija? Mi mislimo da jeste - kaže Berberović.


Ljekari i stomatolozi od Federalne vlade traže ujednačavanje primanja doktorima na području cijele Federacije.


Berberović je do sada u više navrata isticala "kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama ljekara u nekim kantonima idu i do 1.000 KM".


No, osim ujednačavanja primanja, ljekari traže i ujednačavanje ostalih prava, kao što su broj dana godišnjeg odmora te slobodnih dana prilikom dežura.
- Sve ono što regulira kolektivni ugovor potpuno je različito napisano u svih 10 kantona. Mi tražimo da se i taj dio ujednači - dodaje Berberović.


Ljekari i stomatolozi najavili su za 7. maj i polusatni štrajk upozorenja u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji.


- Štrajk počinje u 8.30 sati ispred Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, a ostale zdravstvene ustanove, vrijeme za polusatni štrajk, same će odrediti. Savez čine doktorski sindikati iz svih 10 kantona i oni ovakvoj odluci ne daju samo podršku, nego su i inicijatori, kako tužbe prema Vladi FBiH, tako i polusatnog štrajka upozorenja - istakla je Berberović.

 

(DEPO PORTAL/dg; Foto: Arhiv)

BLIN
KOMENTARI