sve više kritika

Hoće li EU zabraniti Tik Tok? Ursula von der Leyen poručila da to nije isključeno, a evo i zašto

Biznis Klub 30.04.24, 10:46h

Hoće li EU zabraniti Tik Tok? Ursula von der Leyen poručila da to nije isključeno, a evo i zašto
Odmah je dodala da je Europska komisija prva institucija u svijetu koja je zabranila TikTok na svojim službenim telefonima

 

 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je zabrana TikToka u Europskoj uniji opcija. Izjavila je to tijekom debate koja se održala sinoć u Maastrichtu, u kojoj su sudjelovali vodeći kandidati stranaka za predstojeće europske izbore, a na kojoj se pojavila kao vodeća kandidatkinja Europske pučke stranke desnog centra, a ne u svojstvu predsjednice Komisije.


"Nije isključeno", rekla je von der Leyen, nakon što je moderator spomenuo Sjedinjene Države, gdje se TikTok suočava s nacionalnom zabranom osim ako ga ne proda njegov vlasnik, ByteDance.


Odmah je dodala da je Europska komisija prva institucija u svijetu koja je zabranila TikTok na svojim službenim telefonima.


Ostali kandidati u debati nisu puno govorili o tome. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, vodeća kandidatkinja liberalne stranke ALDE rekla je da moraju tek vidjeti što se na TikToku dešava.


Sama Von der Leyen navodno izbjegava TikTok tijekom kampanje za drugi mandat.


Prošle sedmice, TikTok je odlučio suspendovati funkciju koja nagrađuje korisnike za interakciju s aplikacijom TikTok Lite, nakon što je Komisija počela istraživati ​​funkciju prema pravilniku bloka o moderiranju sadržaja, Zakonu o digitalnim uslugama (DSA).


TikTok se takođe suočava sa zasebnom istragom zbog navodnih propusta u zaštiti maloljetnika.


Politico je kontaktirao TikTok koji zasad nije odgovorio.

 

(DEPO PORTAL/jk)

 

BLIN
KOMENTARI