Krah Vincula Biotech Group

Plate i do 20.000 eura: Kako je propala klinika u kojoj su bili partnerica Ane Brnabić i brat Dritana Abazovića

Biznis Klub 28.04.24, 12:45h

Plate i do 20.000 eura: Kako je propala klinika u kojoj su bili partnerica Ane Brnabić i brat Dritana Abazovića
Po kuloarima se pričalo i da se ukupan dug propale bolnice mjeri u milionima eura

 

 


Privatna klinika u Novom Beogradu, Biocell Hospital, koja je otvorena 2022. godine, završila je u financijskoj blokadi nakon nepunih godinu dana rada te je zatvorena već u kolovozu 2023. Tada je blokiran račun kompanije Vincula Biotech Group, čiji su vlasnici između ostalih i Džihan Abazović, brat bivšeg premijera Crne Gore i Milica Đurđić, partnerica bivše srbijanske premijerke Ane Brnabić. Brnabić je sad predsjednica Skupštine Srbije.


Na istom mjestu je nakon zatvaranja Biocella niknula Opća bolnica Avala u koju je odmah došla i Milica Đurđić. Njezino ime nije na popisu zaposlenika, no tamošnji liječnici kažu da ona i dalje službeno radi kod njih.


Liječnicima i ostalom osoblju bolnice, kojih je više od 100, nije isplaćena posljednja plaća, a na čekanje su od kolovoza 2023. stavljeni i pacijenti koji su bili u postupku izvantjelesne oplodnje. Mnogi su procedure platili unaprijed, a one nisu završene, piše Nova.rs.


- Žene koje su vodile trudnoću u Biocellu, također su platile po više hiljada eura, a onda su morale roditi u drugoj ustanovi, jer je Biocell proglasila bankrot, kaže za Nova.rs jedna liječnica koja je radila u Biocellu.


Bivši zaposlenici kažu da ništa nije ukazivalo na propast, a bolnica se reklamirala kao posebno moderna s odličnom opremom i najvećim stručnjacima, posebice u ginekologiji. Jednog je dana samo priopćeno da klinika prestaje s radom, i to bez posebnog objašnjenja. Tada je zaposlenicima rečeno da će ponovno početi raditi za dvije sedmice pod drugim imenom, no to se nije dogodilo.


- Ima kolega koji su napustili stalan posao u drugim privatnim klinikama kako bi došli raditi u Biocellu i poslije manje od godinu dana su ostali bez posla i bez zadnje plaće. Pričalo se da su se liječnici Aleksandar Ljubić i Džihan Abazović posvađali oko rukovodstva bolnice i raspodjele budžeta, i da su ostali suvlasnici Ljubića planirali izbaciti iz igre. Kao da su namjerno doveli do blokade, kažu sagovornici za Nova.rs.


Dodaju i da vlasnici nisu plaćali zakup, a plaće šefova su bile i do 20.000 eura.


- Samo babice su primale 1.500 eura mjesečno, liječnici od 3.000, 5.000 eura na više, a rukovoditelji i do 20.000 eura. To je ogroman novac. Međutim, u kliniku su se s raznih strana slijevala sredstva, a nitko ne zna gdje su išli ti novci, kaže anonimna sugovornica koja je trenutno u sudskom sporu s bolnicom.


Po kuloarima se pričalo i da se ukupan dug propale bolnice mjeri u milionima eura.


Podsjetimo, Abazović je jedan od vlasnika Vincula Biotech Group, koja je osnivač Biocell bolnice, dok je Milica Đurđić bila u Nadzornom odboru ove tvrtke. Vlasništvo je podijeljeno između više pojedinaca i kompanija, među kojima je i dr. Aleksandar Ljubić s jedan posto udjela.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI