predmet 'Zlatko Ibrišimović i drugi'

Stiglo pojašnjenje iz Suda BiH: Zašto je čak 18 osumnjičenih u akciji 'Black Tie 2' pušteno na slobodu?

Hronika 25.04.24, 11:21h

Stiglo pojašnjenje iz Suda BiH: Zašto je čak 18 osumnjičenih u akciji 'Black Tie 2' pušteno na slobodu?
Osumnjičeni Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo i Gordan Memija se posebno upozoravaju da im se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne budu postupali u skladu s mjerama izrečenim ovim rješenjem

 

 


Sud Bosne i Hercegovine je u srijedu u predmetu "Zlatko Ibrišimović i drugi" prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine i donio rješenje kojim je prema osumnjičenima Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać određena mjera pritvora koja po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, tj. do 22. maja ove godine ili do nove odluke Suda, a zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih člankom 132. stavak 1. točke a) i b) ZKPBiH.


Istim rješenjem odbijen je, kao neosnovan, prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenim Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću, Aidi Halać, iz posebnog pritvorskog razloga propisanog člankom 132. stavak 1. točka c) ZKPBiH.


Istim rješenjem se odbija kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenima Mustafi Selmanoviću, Vahidinu Munjiću, Senadu Kadiću, Adinu Ćatiću, Emiru Druškiću, Seadu Preljeviću, Davoru Curlu i Edinu Kačaru, koji se puštaju  na slobodu.


Nadalje, istim rješenjem se odbija kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenima Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsad Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalo i Gordanu Memiji koji se puštaju na slobodu odmah, te se istovremeno njima osumnjičenima izriču mjere zabrane i to: zabrana putovanja – osumnjičenom Gordanu Memiji;  zabrana sastajanja s određenim osobama – osumnjičenima Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalu i Gordanu Memiji.


Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost tih mjera zabrane će se kontrolirati svaka dva mjeseca.


Osumnjičeni Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo i Gordan Memija se posebno upozoravaju da im se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne budu postupali u skladu s mjerama izrečenim ovim rješenjem.


Žalba protiv tog rješenja ne zadržava njegovo izvršenje.


Navedene osobe su osumnjičene za počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal i pranje novca - saopćeno je iz Suda BiH.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI