U 105. godini

Umro je Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar, partizan, pripadnik UDBA-e

Hronika 15.04.24, 09:58h

Umro je Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar, partizan, pripadnik UDBA-e
Tokom oktobra 1994. godine imenovan je za načelnika OZNA-e, tajne policije, da bi se nakon završetka rata prebacio u Zagreb

 

 

Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar i osoba koja je je bila jedan od osnivača HDZ-a, preminuo je u 105. godini, javljaju hrvatski mediji.

 

Manolić je obavljao niz funkcija u periodu nezavisne Hrvatske, ali i u vremenu bivše Jugoslavije. 

 

Karijeru je započeo 1937. godine, a dvije godine kasnije primljen je u Komunističku partiju. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, obavljao je funkciju organizacionog sekretara SKOJ-a za Hrvatsku. 

 

Tokom oktobra 1994. godine imenovan je za načelnika OZNA-e, tajne policije, da bi se nakon završetka rata prebacio u Zagreb, gdje je obavljao funkciju načelnika Odjela za izvršenje kaznenih sekcija u Sekretarijatu za unutrašnje poslove. 

 

U tom periodu se pojavila i najveća kontroverza u njegovoj karijeri, s obzirom da je bila priča kako je on otrovao kardinala Alojzija Stepinca prilikom njegovog odlaska u zatvor. Manolić je to komentirao i poručio da trovanja nije bilo. 

 

Tokom kasnijeg života, zbližio se s Tuđmanom i 1989. godine su počeli razgovarati o formiranju HDZ-a, da bi Manolić bio izabran na funkciju predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gdje je ostao sve do 1991. godine. 

 

Njih dvojica su se kasnije tokom posvađali zbog pitanja Bosne i Hercegovine. 

 

- Da, to je bila tačka razilaženja. Ta struja u BiH, naši Hercegovci, oni su nas stalno vukli na jednu poziciju koju ni svijet nije mogao prihvatiti kao ni mi, u sukob s muslimanima. Taj sukob nama nije trebao jer je naš glavni neprijatelj bila Miloševićeva Srbija i JNA, i nismo trebali trećeg protivnika - rekao je Manolić u intervjuu 2016. godine.

 

Manolić je svjedočio i u Hagu kao svjedok Tužilaštva u procesu protiv šestorice čelnika tzv. Herceg-Bosne.

 

Nakon razilaženja s HDZ-om, Manolić je zajedno sa Stjepanom Mesićem osnovao Hrvatske nezavisne demokrate (HND). 

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI