direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta

Malkić: Ramazani i Bajrami proljeća vjerničkih duša

Hronika 10.04.24, 12:13h

Malkić: Ramazani i Bajrami proljeća vjerničkih duša
Osvrnuo se i na činjenicu da muslimani Bosne i Hercegovine svoju bajramsku radost dijele ne samo s porodicama, nego i s komšijama, ma koje vjere oni bili
Dr. hafiz Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u bajramskom intervjuu poručio je da su ramazani i bajrami proljeća vjerničkih duša.
 
 
Hafiz Malkić govorio je o poukama ramazana, džematu, domovini, ali i drugim značajnim pitanjima.
 
 
Kako je kazao, vjernici i vjernice nakon ramazana trebali bi biti bolji muslimani, bolji i korisniji pojedinci za zajednicu u kojoj žive. 
 
 
- Zapravo, jedna od uloga svakog ibadeta, ako mu iskreno priđemo, a trebali bi to činiti kao vjernici, jeste da nas oplemeni i učini boljim insanima. Takođe, izgrađenu svijest o Gospodaru svjetova koji motri na nas u svakom trenutku i na svakom mjestu, a što nas je, nadam se, naučio mubarek mjesec ramazan i preko brojnih vazova i poruka koje smo imali priliku slušati od eminentnih bosanskohercegovačkim alima, trebali bi održati i njegovati i nakon ramazana i bajrama - izjavio je on.
 
 
Ramazanski moto Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine je bio „Naša sigurnost je u džematu“. Hafiz Malkić govorio je i o tome koliko smo tokom ramazana osvijestili značaj džemata.
 
 
Navodi da su isticali i podsjećali da razne nedaće kroz koje je naš narod prolazio lakše su prebrođene kad im je duh zajedništava bio podstrek i vodilja.
 
 
- Pokušali smo kod članova i pripadnika Islamske zajednice dodatno ojačati svijest o značaju pripadnosti džematu i Zajednici. Ukazivali smo na činjenicu da je razjedinjenost dovela do nesigurnosti i sukoba širom svijeta što posebno pokazuje stanje i situacija u kojoj se nalazi narod u Gazi i Palestini, ali i u Ukrajini, kao i u drugim zemljama zahvaćenim sukobima. Isticali smo da naše zajedništvo, stabilnost i sigurnost u džematu i Zajednici trebamo prenijeti i proširiti na sva područja naše domovine i na sve njezine stanovnike“, kazao je Malkić.
On je govorio i o tome kako da prevladamo međusobne prepreke i osnažimo džemat. Svako od nas kao pojedinac treba konstantno raditi na sebi, na samoodgoju, rastu i usavršavanju -  kazao je Malkić, dodavši da se intenzivno trebamo truditi da drugima ni najmanju štetu ne učinimo ali, isto tako, ne smijemo dopustiti i omogućiti drugima da nanose štetu nama. 
 
 
- U svim zajednicama se javljaju problemi, a šejtan ne miruje te su naši stariji znali kazati da 'šejtan ne ore i ne kopa, nego povazdan puše i potpiruje žeravice nesloge i podmeće prepreke između Božijih stvorenja'. Nesuglasice, nerazumijevanja su sastavni dio života, ali, od nas su potekle i mi ih trebamo suzbijati, smanjivati, onemogućavati... Za svaku nesuglasicu i problem razgovor, sabur i tolerancija budu rješenje -  naglasio je Malkić. 
 
 
Danas, kad se sve više otuđujemo jedni od drugih zbog novog stila života potrebno nam je više živog, direktnog, iskrenog, prijateljskog, bratskog razgovora, poručio je on. 
 
 
- Pa, zar nam Allah, dž.š., ne poručuje da su 'vjernici braća', a Muhammed, a.s., da smo kao vjernici 'jedno tijelo'? A nerijetko se peremo od tih bratskih veza, ponašamo se kao potpuni stranci i uništavamo zajedničko tijelo! Zato, i kao insani i kao vjernici trebamo pokazati dobru volju i razgovorom rješavati nesuglasice, popravljati i jačati međusobne relacije i graditi pozitivnu atmosferu u džematu. Svi smo mi kao pojedinci na potezu a samo zajedno, samo ujedinjeni možemo ojačati i osnažiti naš džemat i našu Zajednicu -  akcentirao je direktor Malkić.
 
 
U razgovoru za Agenciju MINA direktor Malkić se osvrnuo i na toliko je potrebno, i tokom odabranih dana, razmišljati o domovini. 
 
 
- Jedna od definicija države je da je to politička institucija čiji cilj bi trebao biti zaštita građana i ostvarivanje političkih prava, a Aristotel je davno kazao da država nastaje po prirodi i da je ona važnija od pojedinca. U posljednje vrijeme više puta sam ukazivao na tri faktora bitna za očuvanje jednog naroda, a to su: država i državne institucije, nacija i nacionalne institucije i vjera i vjerske institucije - naveo je on.
 
 
Kod Bošnjaka, u proteklom periodu, vjera i vjerske institucije odigrale su posebnu ulogu u očuvanju Bošnjaka kao naroda, nastavio je Malkić. 
 
 
- Naša lijepa vjera islam, Islamska zajednica i njene institucije bili su faktor kome trebamo biti zahvalni što smo opstali ovakvi kakvi jesmo. Islamska zajednica ima kontinuitet, prije svega, zbog njenih temelja ili izvora na kojima ona počiva, a to su Kurʼan i Sunnet - praksa Muhammeda, a.s., a zatim i zbog sadržaja koje ona ima i zbog čestitih članova i uposlenika koji se brinu o vjeri i vjerskim poslovima i na taj način doprinose očuvanju našeg naroda i njegove kulture i tradicije. Hvala Gospodaru da imamo i da živimo u našoj domovini Bosni i Hercegovini koja ima hiljadugodišnju tradiciju, koja brine o nama, a o kojoj smo dužni da i mi brinemo i da je čuvamo – svjesni da i ona čuva sve svoje građane i nas Bošnjake, autohtone evropske muslimane -  izjavio je Malkić.
 
 
Mi nismo na ovu bosansku zemlju došli odnekud, mi smo u Bosni i Hercegovini rođeni, tu smo odrasli, školovali se, tu su mezari naših djedova i nana, naših bližih i daljih predaka i zato je ove važne činjenice potrebno stalno isticati, smatra on. 
 
 
- Posebno je značajno promišljati i ukazivati na njih tokom ramazana i tokom bajrama jer ljubav prema domovini nije eksterna tema, ona je za nas životno važna tema, tema koja ulazi u područje vjerovanja, i naš poslanik Muhammed, a.s., uči nas da je 'ljubav prema domovini dio imana'. Kao što se trudimo da vjerske istine usadimo u srca naših najmlađih, naše djece, također se trebamo truditi da im u srca uđe i ljubav prema domovini, da im prenesemo emanet čuvanja vjere islama i domovine Bosne i Hercegovine - poručio je Malkić.
 
 
Osvrnuo se i na činjenicu da muslimani Bosne i Hercegovine svoju bajramsku radost dijele ne samo s porodicama, nego i s komšijama, ma koje vjere oni bili.
 
 
- Bajram ili ʻīdul-fitr je dan vraćanja hrani, redovnim navikama, ali je prije svega vraćanje Gospodaru, samome sebi, svojoj porodici i trebali bi ga ponajviše provesti u krugu svoje porodice. Naša potreba je dijeliti radost bajrama sa svojim najbližim i najmilijim, sa komšijama i prijateljima a naša obaveza je ne učestvovati u neprimjerenim proslavama s kojima Gospodar svjetova nije zadovoljan, koje mogu dovesti do štetnih posljedica, koje šalju ružnu sliku i koje su zbog naše nekvalitetne reakcije, nažalost, postale praksa posljednjih godina. Mi stoljećima u našoj domovini u harmoniji živimo sa komšijama katolicima, pravoslavcima, Jevrejima, drugima i drugačijima i u tome ima mnogo lijepoga i pozitivnoga -  kazao je direktor. 
 
 
Naveo je da nas „Dragi Bog u Kurʼanu podsjeća da nas je stvorio od jednog čovjeka i jedne žene i da nas je na narode i plemena podijelio da bismo se upoznali“, uz poruku da su blagdani prilika da se bolje upoznamo“. 
 
 
-U našoj lijepoj tradiciji je da bajramsku radost podijelimo sa našim komšijama drugih vjera. Na taj način njegujemo i unapređujemo dobre komšijske odnose i potvrđujemo pravilo da se tuga umanjuje kada se podijeli s drugim osobama, a kada radost podijelimo s drugima ona niti se smanjuje, niti ostaje ista nego se uvećava -  zaključio je hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(DEPO PORTAL/af)
BLIN
KOMENTARI