Turski predsjednik

Erdogan se oglasio nakon gubitka tri najveća grada: Ovo za nas nije kraj

Front 01.04.24, 08:29h

Erdogan se oglasio nakon gubitka tri najveća grada: Ovo za nas nije kraj
Erdogan je istakao da je građanska volja najvažnija u demokratskim društvima, dodajući da su uvijek bili na strani demokratije i glasačke kutije

 

 

Turski predsjednik i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je, bez obzira na rezultate, pobjednik lokalnih izbora u Turskoj demokratija i građanska volja.


- Volja naroda se manifestuje na glasačkim mjestima, nacija iznosi svoj glas na biralištima i prenosi poruku političarima na glasačkim mjestima, izjavio je Erdogan u obraćanju okupljenim građanima u sjedištu AK Partije u Ankari, nakon održanih lokalnih izbora u zemlji.


- Bez obzira na rezultate, pobjednik ovih izbora je naša demokratija i građanska volja, dodao je.


Naglasio je također da su izbori, održani 31. marta, prekretnica.


- 31. mart za nas nije kraj, već zapravo prekretnica. Danas su pobijedili svi koji su glasali za AK Partiju i Narodnu alijansu, kao i svi drugi koji su iskoristili demokratsko pravo, dodao je.


Istakao je da je građanska volja najvažnija u demokratskim društvima, dodajući da su uvijek bili na strani demokratije i glasačke kutije.


- Danas postupamo s istim osjećajem odgovornosti i ne priznajemo nikakvu drugu moć iznad volje nacije, kazao je Erdogan, napominjući da su pred Turskom važne četiri godine.

 

- Definitivno ćemo poduzeti potrebne korake tako što ćemo na najispravniji i najobjektivniji način, na osnovama razuma i savjesti, ocijeniti poruke koje je narod dao na glasačkim mjestima, dodao je.


Na kraju je izrazio želju da rezultati lokalnih izbora budu od koristi za državu i narod Turske.


Podsjetimo, u Turskoj su u nedjelju održani lokalni izbori na kojima su glasači birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.


Nešto više od 61 milion registriranih glasača biralo je lokalne vlasti na mandat od pet godina, na blizu 208.000 birališta.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI