LOBISTIČKI PODUHVAT

Mehmedović tvrdi: Sattler je počeo rušiti Schmidta, cilj je ciparski model - da 50% BiH ostane pod kontrolom Srbije!

Front 30.03.24, 12:30h

Mehmedović tvrdi: Sattler je počeo rušiti Schmidta, cilj je ciparski model - da 50% BiH ostane pod kontrolom Srbije!
Srbija želi ciprizirati Sjever Kosova i RS i odbacivanje nametanja izbornog zakona Schmidta je u toj funkciji da 50 posto BiH ostane pod kontrolom Srbije - smatra Mehmedović

 

 

 


Kao zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović reagirao je na saopštenje Delegacije EU u BiH. Njegovo reagiranje u cjelosti objavljujemo u nastavku: 


- Ne prihvaćamo da ciparska podjela BiH ulazi u EU - Sattler je počeo rušiti Schmidta s ciljem ciparskog modela za BiH!

 
Poziv Delegacije EU u BiH Dodiku da se vrati za pregovarački stol je pristajanje EU na Dodikove ucjene i odbacivanje odluka Schmidta.
Dodik je sa Vučićem započeo ciprizaciju BiH i Kosova i ova dva procesa ići će istovremeno.


Srbija želi ciprizirati Sjever Kosova i RS i odbacivanje nametanja izbornog zakona Schmidta je u toj funkciji da 50 posto BiH ostane pod kontrolom Srbije - smatra Mehmedović.

 

Podjećamo, Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini danas je  izrazila žaljenje jer je rukovodstvo entiteta RS odlučilo dizati tenzije uključujući i predlaganje niza radnji koje podrivaju ustavni poredak BiH, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode.  


Iz Delegacije EU ističu da ovakav izbor ne samo da šteti interesima građana, već predstavlja i prepreku putu BiH u EU.


- Zeleno svjetlo za pristupne pregovore pokazalo je da dijalog umjesto eskalacije daje rezultate. Još nije kasno za povratak za pregovarački stol - poručili su iz Delegacije EU u BiH.


Današnje reagovanje iz Delegacije EU u BiH uslijedilo je nakon što je Narodna skupština RS usvojila Nacrt izbornog zakona RS i koja traži, između ostalog, i odlazak ambasadora SAD-a, Njemačke i Velike Britanije te visokog predstavnika.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI