Nakon objave inspekcije

Pekara Manja o skandalu sa svinjetinom u bureku: Zlonamjerna objava, mi ne koristimo svinjsko meso

Biznis Klub 27.03.24, 15:45h

Pekara Manja o skandalu sa svinjetinom u bureku: Zlonamjerna objava, mi ne koristimo svinjsko meso
Oni su u saopćenju napali medije što su jednostrano objavili saopćenje za javnost koje je poslala zvanična agencija odnosno inspekcija

 

 

Nakon što je Federalna uprava za inspekcijske poslove jutros objavila da je u junećem bureku iz pekare Manja pronađen DNK svinjetine, oglasili su se iz ovih pekara.
 

Oni su u saopćenju napali medije što su jednostrano objavili saopćenje za javnost koje je poslala zvanična agencija odnosno inspekcija.


"Usljed opšte nezainteresovanosti pojedinih medija koji su prenijeli informaciju dobijenu od strane inspektorata, a bez traženja izjave od kompanije Krajina klas prije objavljivanja predmetnih 'vijesti', dužni smo da obavjestimo javnost o 'slučaju' koji se pojavio u raznim medijima na temu navodne analize koju kompanija nije dobila zvaničnim, ali ni nezvaničnim putem", naveli su.
 

Onda su se osvrnuli na pitanje DNK svinjetine u njihovim burecima.
 

"Povodom informacija u medijima o 'prisustvu svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvodu od junećeg mesa' ili zluradih naslova poput 'U bureku pekare Manja pronađena svinjetina', kompanija Krajina klas obavještava javnost i zainteresovane strane da još uvijek nije dobila zvanični izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata kantona Sarajevo, pa samim tim nije u prilici da komentariše navode medija koji su očigledno ili imali uvid u isti ili su dobili informaciju od nekoga iz Federalnog veterinarskog inspektorata.
 

Federalni veterinarski inspektorat kantona Sarajevo je ovim potezom narušio pravila postupka kontrole na način da nije dostavio rezultate analize niti je došlo do završetka samog postupka, odnosno kompanija nije dobila mogućnost da se očituje povodom ovakvih navoda. Ovakvo neprofesionalno ponašanje inspektorata upućuje na zlu namjeru prema kompaniji Krajina klas čime je nanijeta poslovna šteta kompaniji te će Krajina klas pokrenuti pravni postupak u skladu sa zakonom radi zaštite integriteta i naplate šteta načinjene poslovnom ugledu kompanije", istakli su u saopćenju.


Oni tvrde da uopće ne koriste svinjsko meso niti proizvode od svinjskog mesa.
 

"Ono što možemo sigurno tvrditi je da kompanija Krajina klas uopšte ne koristi svinjsko meso ili proizvode od svinjskog mesa u dijelu proizvodnih pogona u kojima se obavlja priprema i proizvodnja bureka i samim tim je nemoguće da dođe do miješanja pojedinih vrsta mesa u našim proizvodnim procesima na liniji za proizvodnju pita.
 

Nakon što dobijemo zvaničan izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata, a koji bi eventualno potvrdio pisanja medija, kompanija Krajina klas će izvršiti dodatnu analizu pomenutog proizvoda u ovlaštenom institutu, akreditovanoj laboratoriji kao i kontrolu sirovina kompletnog lanca nabavke da bismo utvrdili da li je negdje kod dobavljača moglo doći do predmetne kontaminacije miješanja različitih vrsta mesa nenamjernim putem. Iz medijskih natpisa nije jasno da li je izvještaj ispitivanja takav da je prisustvo svinjskog mesa potvrđeno u tragovima ili u određenom procentu što unosi dodatnu nejasnoću u cijeli ovaj slučaj i jasno potvrđuje da su postupci Federalnog veterinarskog inspektora potpuno neprofesionalni.
 

Krajina klas posjeduje dokumentaciju o kvalitetu proizvoda dostavljenu od strane dobavljača što je u skladu sa principima dobre proizvođačke prakse i HACCP sistema koji primjenjujemo u kontroli sigurnosti hrane koju proizvodima. Krajina klas redovno vrši analizu ispitivanja sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda uskladu sa zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini i prema Planu samokontrole.


Napominjemo, Krajina Klas primjenjuje najstrožije standarde u prehrambenoj industriji koji se odnose na kvalitet, sigurnost hrane i mi smo kao kompanija opredijeljeni da ispunjavamo zahtjeve naših kupaca ali i zahtjeve zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini, tako da ćemo učiniti sve da se do detalja istraže ovi navodi iz medijske kampanje protiv nas.
 

Protiv kompanije Krajina klas već duži niz godina se u medijima vodi smišljenja kampanja sa ciljem diskreditacije kompanije kao proizvođača, što se moglo vidjeti kroz razne medijske natpise o korištenju svinjske masti u kolačima, kao što je i posljednja kampanja koja se ticala stavljanja svinjske masti u kroasane i slične vrste proizvoda, što je potpuna laž i obmana javnosti.
 

Kompanija Krajina klas će se dodatno očitovati povodom ovog slučaja čim bude imala bilo kakve zvanične informacije obzirom da je ovo obavještenje za javnost odgovor na medijske natpise koje vidimo", istakli su

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI