skrenuo pažnju

Mirsad Hadžikadić: Pod hitno riješiti isplatu rudarskih plata!

Front 27.03.24, 12:56h

Mirsad Hadžikadić: Pod hitno riješiti isplatu rudarskih plata!
- Njihove zahtjeve niko ne čuje. A pokazatelj je i ova vlast, koja je puna izjava o napretku, razvoju, boljitku, a samo prodaje resurse, pa čak na neki način i ljude, i to sve budzašto - naglasio je

 

Povodom protesta rudara oglasio se Mirsad Hadžikadić

 

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti

 

- Pod hitno riješiti isplatu rudarskih plata! 

 

Traže već zarađeno: plate za januar i februar, a skoro će kraj i marta. Protest rudara ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, podržava svih sedam rudnika iz koncerna JP Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, a novca nema za RMU Zenica. 0d 800 rudara, 199 ih je u rudniku mrkog uglja (RMU) Zenica već zbrinuto. Prihodovali su nešto više od tri miliona (RMU Zenica), a potrebe za plate su deset miliona, naveo je direktor Elektroprivrede BiH, dodavši da nema načina za isplatu plata unatoč ukupnoj dobiti EP BiH. 

 

 Da li se nekvaliteta uglja, prelama preko plata rudara, odnosno nedavanjem plate? Godinama se loše politike i crpljenje javnih resura prelama preko leđa onih koji svoj hljeb zarađuju na najteži način. 

 

Njihove zahtjeve niko ne čuje. A pokazatelj je i ova vlast, koja je puna izjava o napretku, razvoju, boljitku, a samo prodaje resurse, pa čak na neki način i ljude, i to sve budzašto. 

 

 Za obične ljude, među kojima su rudari, penzioneri i svi oni koji žive od pošteno zarađenog novca, šta znači otvaranje pregovora sa Europskom unijom (EU)? Odgovor je da struja poskupljuje, najbiža penzija tek se redovnim usklađivanjem biti će povećana za pet ili šest maraka, zenički rudari ove godine ne trebaju ni platu. Ovo europsko ushićenje nam dođe kao poklon, odnosno samo ambalaža sa mašnom, ali bez ikakvog sadržaja. Kutija bez poklona. 

 

 Za bilo kakve pregovore trebaju se prvo uraditi suštinske promjene i usklađivanje, navode u Platformi za progres, a to prije svega podrazumijeva poštivanje osnovnih ljudskih prava, među kojima je svakako isplata pošteno zarađene plate. 

 

 Ako hitno ne počnemo objektivno sagledavati probleme u kojima se nalazimo, nećemo imati šansi da ih rješimo, a s vremenom će postati teži - naglasio je.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI