Novi status

Postaje li BiH kandidat za članstvo u NATO savezu u maju?

Front 26.03.24, 10:10h

Postaje li BiH kandidat za članstvo u NATO savezu u maju?
Odluka je donesena kao dio sveobuhvatne reforme partnerstva Skupštine usvojene u Talinu, a očekuje se da će se izmjene ratificirati na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine u Bugarskoj krajem maja

 

 

Stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO saveza odlučio je da uspostavi novi status za zemlje koje teže članstvu u alijansi, te službeno odredio Ukrajinu, Bosnu i Hercegovinu, i Gruziju kao zemlje kandidatkinje, saopšteno je nakon jučerašnjeg zasjedanja u Talinu.


Odluka je donesena kao dio sveobuhvatne reforme partnerstva Skupštine usvojene u Talinu, a očekuje se da će se izmjene ratificirati na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine u Bugarskoj krajem maja, navodi se u saopštenju.
 

Osim toga, u dvije druge važne odluke, Stalni odbor je odlučio da unaprijedi Skupštinu Kosova iz statusa parlamentarnog promatrača u pridruženog člana, te da dodijeli Parlamentu Malte pridruženo članstvo.
 

Inače, tokom dvovnevnog zasjedanja naglasak je stavljen na transformaciju NATO saveza, koji, kako je rekao predsjednik NATO Parlamentarne skupštine Michal Szczerba, treba da “ostane kamen temeljac i neizostavna garancija naše sigurnosti”.
 

Godišnji proljetni sastanak upravnog tijela Skupštine okupio je preko 40 zakonodavaca iz Saveza od 32 zemlje. Domaćini su bili Raimond Kaljulaid i parlamentarno izaslanstvo Estonije. Na sastanku su delegati poželjeli dobrodošlicu najnovijem savezniku NATO-a, Švedskoj, na ovom prvom sastanku kojem su švedski parlamentarci prisustvovali kao punopravni članovi.
 

U svom govoru pred Stalnim odborom, premijerka Kaja Kallas naglasila je da vrata NATO-a moraju ostati otvorena jer to čini Savez jačim. “Sljedeće sedmice Estonija slavi 20 godina u NATO-u. NATO je ojačao Estoniju – u to nema sumnje – ali također je naše članstvo ojačalo Savez, pokazujući kako zajedničke vrijednosti mogu poboljšati kolektivnu sigurnost ne samo u Europi nego iu Afganistanu, Libiji, Iraku i Rogu Afrike”, naglasila je Kallas.
 

Upozorila je kako ruska prijetnja ostaje ne samo naspram nordijsko-baltičke regije, nego Europe i transatlantskog područja općenito.
 

Početkom marta ove godine, kada je Švedska i službeno postala nova NATO članica, iz saveza je saopšteno kako vrata ostaju otvorena svakoj europskoj zemlji koja je u poziciji preuzeti predanost i obaveze članstva te doprinijeti sigurnosti u euroatlantskom području.
 

Iz NATO saveza su podsjetili kako su tri partnerske zemlje izrazile svoje težnje za članstvo u NATO-u: Bosna i Hercegovina, Gruzija i Ukrajina, te da je BiH u aprilu 2010. pozvana da se pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP).

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI