VIDEO/ KORAJLIĆ I KRŽALIĆ SE SLAŽU

'Jasno je da je napad u Rusiji bio predstava, izveli su ga amateri': Nešto je nelogično... Zašto bi to uradio ISIL?!

Front 25.03.24, 20:35h

'Jasno je da je napad u Rusiji bio predstava, izveli su ga amateri': Nešto je nelogično... Zašto bi to uradio ISIL?!
Kržalić naglašava da činjenica da je ISIL priznao odgovornost i ne mora značiti da je to tako, te da sve informacije koje primamo putem medija trebamo uzeti s rezervom... Način izvršenja i izvršioci koji su prikazani uopšte ne djeluju kao osobe koje su sposobne da urade takvo nešto, ocijenio je Korajlić

 

 


O terorističkom napadu u predgrađu Moskve, za koji je odgovornost preuzeo ISIL, u emisiji Rezime na FTV govorili su profesori na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu - Nedžad Korajlić i Armin Kržalić.


Na pitanje šta se dogodilo u petak u predgrađu Moskve, Korajlić kaže da se desio teroristički napad.


- Međutim, da li je odgovoran ISIL ili neko drugi od obavještajnih službi, jer se često dešava da one vode određene operacije protiv određenih zemalja - ko će to da bude, istraga će pokazati. Moguće je da ovo ostane jedna mrlja, činjenica je i nelogično - kada je Rusija bila najviše prenapregnuta u smislu sigurnosnih mjera, dešavali su se izbori i sve ostalo, da se to desi u tom momentu. Pitanje je da li je došlo do naglog opuštanja službi, ili su napadači bili dobro pripremljeni, ili su čak napadači bili instruisani od nekoga drugog - kaže Korajlić.


Kržalić naglašava da činjenica da je ISIL priznao odgovornost i ne mora značiti da je to tako, te da sve informacije koje primamo putem medija trebamo uzeti s rezervom.


- Treba istaći da je ovo jedan od najsmrtonosnijih terorističkih napada u posljednjih dvije decenije i on se može analizirati s jednog strateškog globalnog nivoa iz nekoliko uglova. Nastoji se nekako da ga posmatramo da nikako nije povezan s ratom u Ukrajini, ali to ne znači da neće imati implikacije na budućnost rata u Ukrajini. Vidim jednu vrstu hibridnog rata između Rusije, Ukrajine i zapadnih zemalja, uključujući i SAD. Drugo, Moskva u ranim fazama upire prst u  Ukrajinu, i to je ono što Moskva priželjkuje da bi mogla da pokrene i opravda žešći pristup tom ratu. Pitanje je zašto bi to uradio ISIL – ne treba zaboraviti da ta ekstremistička grupa ima dugogodišnje pritužbe na Moskvu, u prvim fazama nastanka ISIL-a Moskva je zajedno sa SAD-om obilježena kao neprijatelj. Četvrto, ovaj momentum i mjesto nije izabrano slučajno. Možda je izabrano da bi skrenuo medijsku pažnju koja je usmjerena ka Gazi i kopnenu ofanzivu koja se najavljuje na Rafah - tvrdi Kržalić.


Upitan je li upiranje prsta u Ukrajinu s razlogom, Korajlić kaže da 'uvijek postoje verzije'.


- Sigurno je da postoje određene teorije i za jednu i za drugu. U ovom slučaju su verzije i za Ukrajinu i neke druge zemlje, poput Izraela. Znamo da Rusija ima dobre odnose sa afričkim zemljama, Bliskim istokom, međutim samo se želi okrenuti priča da su Ukrajina i Zapad, umiješani u to, i želi se opravdati žešća ofanziva prema Ukrajini, čak koristeći i neko jače naoružanje - objašnjava Korajlić.


Kržalić je naglasio da Rusija nije dala valjane argumente da je napad povezan s Ukrajinom.


- Postoje i neke druge zemlje koje su ukazivale da se možda radi i o ekstremnoj desnici u Ukrajini koja je povezana s ISIL-om - dodao je.


Način izvršenja i izvršioci koji su prikazani uopšte ne djeluju kao osobe koje su sposobne da urade takvo nešto, ocijenio je Korajlić.


- One su morale imati podršku iznutra, da li od opozicije ili od vlasti. Ova situacija odgovara Rusiji. Nažalost, često se takve metode koriste u ratovima obavještajnih službi. Skreće se pažnja s jednog momenta na drugi. Pokušava se privući pažnja interesanata. Ovo se pokazalo kao jedan teatar i bilo je izuzetno zapaženo u svijetu - navodi on.


Kržalić napominje da "ako se analiziraju ponašanja izvršioca, vidi se da je to bila jedna predstava, to su ljudi koji nisu prošli dobru obuku - radi se o amaterima".


Na pitanje je li ISIL sklon raditi poslove po nalogu drugih, Korajlić je podvukao da je sasvim moguće da je neko ko je izvršio ovaj napad djelovao s finansijskim motivom.


Kržalić je dodao da je to ISIL-ov osnov egzistencije.


- Po meni bi najgora bila opcija da ovaj slučaj pokaže umiješanost službi, odnosno da one koriste terorističke alate za ostvarivanje svojih ciljeva - smatra Kržalić.


Ulazimo opet u jednu eru terorističkog djelovanja, što će dodatno unijeti strah kod građana i zbog toga bi sve sigurnosne agencije trebale da provedu preventivne mjere – povećati mjere sigurnosti i razmjenu informacija, zaključio je Kržalić.

 

Kompletan razgovor pogledajte ovdje

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI