VIDEO/ 'SRAM VAS BILO'

Skandal u Skupštini KS: Fizički okršaj Zahiragića i Vrete, SDA-ovac prijetio Okeriću!

Front 14.03.24, 13:42h

Skandal u Skupštini KS: Fizički okršaj Zahiragića i Vrete, SDA-ovac prijetio Okeriću!
U jednom trenutku uskočili su i drugi zastupnici koji su smirili situaciju, a Zahiragić je nastavio sa povicima: Sram vas bilo!

 

 

U skupštinskoj sali KS danas je došlo do fizičkog okršaja između Harisa Zahiragića i još jednog zastupnika. Zahiragić je prišao do predsjedavajućeg Elvedina Okerića (NiP) i uputio mu nekoliko prijetnji. Potom je do njega došao Elvis Vreto u pokušaju da ga smiri, ali Zahiragić ga je vrlo agresivno odgurnuo.


Kako prenosi N1, Zahiragić nije prihvatio činjenicu da ga neko pokušava smiriti, te je došlo do naguravanja između njega i zastupnika koji ga je pokušao smiriti.


U jednom trenutku, uskočili su i drugi zastupnici koji su smirili situaciju, a Zahiragić je nastavio sa povicima: Sram vas bilo!.

 


Inače, Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o ukidanju participacije, čime je van snage stavila odluku o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo, koja je bila na snazi još od 2000. godine, uz izmjene urađene 2003. i 2004. godine.


Nakon 12 godina, na prijedlog Ministarstva zdravstva i Vlade KS, Skupština je ukinula participacije na sve usluge na svim nivoima zdravstvene zaštite, primarne, sekundarne i tercijarne.

 

– Ukidanjem plaćanja participacije građane ćemo olsoboditi dodatnih troškova, dodatnih maltretiranja, čekanja u redovima, na šalterima i blagajnama. Čak i oni koji su oslobođeni plaćanja po nekom od propisanih osnova, morali su čekati u nekom od redova da im neko zaokruži da ne trebaju plaćati ove troškove. To smo sada ostavili iza nas, vjerujem na zadovoljstvo svih zdravstvenih osiguranika u Kantonu Sarajevo – poručio je ministar zdravstva Enis Hasanović.

 

Plaćanje participacije ukinuto je na sve zdravstvene usluge, od magnetne rezonance, CT-a, radioloških usluga, ultrazvuka, takođe uplate majke pratilje djetetu starijem od jedne godine, patrionažnih posjeta, kućnih posjeta i svih drugih usluga koje su bile obuhvaćene prethodnom odlukom.

 

Procjena je da se na ovaj način za Zavod zdravstvenog osiguranja prikupljalo i uplaćivalo oko 800.000 KM, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI