Dobijanje na vremenu, ali i...

Adut uoči konačne odluke: Novalić UDT-u prijavio sudiju Stupara, jer mu je odbio odgoditi odlazak u zatvor

Hronika 14.03.24, 13:18h

Adut uoči konačne odluke: Novalić UDT-u prijavio sudiju Stupara, jer mu je odbio odgoditi odlazak u zatvor
Glavni adut na koji Novalić igra, a s kojim namjerava ostati na slobodi, je to što traži odgodu odlaska u zatvor zbog "neodgodivih i važnih poslova"

 

 

Fadil Novalić, bivši federalni premijer i osuđenik na četiri godine zatvora pred Sudom BiH, putem svog advokatskog tima podnio je Uredu disciplinskog tužitelja (UDT) Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) pritužbu protiv Brace Stupara, sudije Suda BiH, saznaje Raport.


Novalić koji se žalio na to što je njegova molba za početak odgode izdržavanja kazne u Državnom zatvoru u Vojkovićima odbijena i dok se još čeka odgovor v. d. predsjendice Suda BiH Minke Kreho na tu žalbu, sudiju Stupara je prijavio zbog navodnog "disciplinskog prekršaja" pri donošenju rješenja o odbijanju njegove molbe.


Informaciju do koje je došao Raport potvrdili su za ovaj portal i u Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a, ali o detaljima pritužbe, kažu, ne mogu govoriti.


- U vezi sa Vašim upitom, želimo Vas informisati da Ured disciplinskog tužioca (Ured) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine može potvrditi da je početkom mjeseca zaprimio pritužbu koja se odnosi na nosioca pravosudne funkcije iz Vašeg upita, ali Vas ne može informisati o detaljima njenog sadržaja - navodi se u odgovoru DT-a za Raport.


Dobijanje na vremenu i pritisak na Sud BiH


U žalbi s kojom osporava rješenje sudije Stupara, prema saznanjima Raporta, Novalić je naveo i to kao razlog zbog čega se treba odgoditi njegov odlazak zatvor gdje se prvostepenim rješenjem trebao javiti 6. marta.


Pored toga što Novalić prijavom protiv sudije Stupara želi dobiti na vremenu i ostati na slobodi uprkos pravosnažnoj presudi, izvori ovog portala tvrde da je ova prijava i svojevrsna osveta Fadila Novalića sudiji Stuparu koji je inače bio član prvostepenog Sudskog vijeća koje je donijelo osuđujuću presudu protiv njega i ostalih u predmetu 'Respiratori', a koju je kasnije potvrdilo i Apelaciono vijeće Suda BiH.


Također, na ovaj način Novalić vrši pritisak na Sud BiH da u njegovu korist v. d. predsjednica Minka Kreho odluči po posljednjoj žalbi.


Podsjećamo, glavni adut na koji Novalić igra, a s kojim namjerava ostati na slobodi je to što traži odgodu odlaska u zatvor zbog "neodgodivih i važnih poslova", o čemu više možete čitati ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI