zbog dodika u lošem društvu

Plaše se sukoba: Američki obavještajci upozorili na separatističko djelovanje i nacionalizam predsjednika RS-a

Front 14.03.24, 12:44h

Plaše se sukoba: Američki obavještajci upozorili na separatističko djelovanje i nacionalizam predsjednika RS-a
Bosna i Hercegovina se zbog djelovanja Milorada Dodika našla u društvu zemlja poput Rusije, Irana i Sjeverne Koreje

 

 

Objavljena je godišnja procjena prijetnji američke obavještajne zajednice, javni dokument koji svake godine priprema Ured direktora Nacionalne obavještajne službe. Dokument odražava kolektivne uvide obavještajne zajednice SAD i fokusira se na najdirektnije i najozbiljnije prijetnje Sjedinjenim Državama, prvenstveno tokom nadolazećeg godina. Jedna kategorija prijetnji su potencijalna unutardržavna previranja.


Godišnja procjena prijetnji za Balkan i Bosnu i Hercegovinu bila je jasna i direktna:


“Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodni nadzor u Bosni i osigurao de facto otcjepljenje RS. Njegov postupak mogao bi potaknuti čelnike bošnjačkog stanovništva da osnaže vlastite kapacitete za zaštitu svojih interesa i moguće dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne snage”, navodi se u dokumentu.


Dodaje kako će se Zapadni Balkan vjerovatno suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tokom 2024.


"Nacionalistički čelnici vjeroVatno će pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i vanjskih aktera ojačat će i iskoristiti etničke razlike kako bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili veće integracije Balkana u EU ili euroatlantske institucije.


Kada je u pitanju Balkan, u dokumentu se osim BiH, spominje i Kosovo. Ističe se da su sukobi između srpskih nacionalista i kosovskih vlasti doveli do smrti i povreda, uključujući i povrede NATO mirovnjaka u prošloj godini.


Bosna i Hercegovina se zbog djelovanja Milorada Dodika našla u društvu zemlja poput Rusije, Irana i Sjeverne Koreje.

 


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI