VIDEO/ MINISTAR SIGURNOSTI BIH PORUČUJE

Nešić: 'Najbolje bi bilo da imamo tri države... Kad smo mogli podijeliti Jugoslaviju, možemo i BiH'

Front 13.03.24, 20:50h

Nešić: 'Najbolje bi bilo da imamo tri države... Kad smo mogli podijeliti Jugoslaviju, možemo i BiH'
Najbolje bi bilo da svako bude domaćin u svojoj kući, da imamo tri države i da slobodno kretanje bude - smatra Nešić

 

 


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić gostovao je u Klix Studiju s Emelom Burdžović te govorio o brojnim pitanjima uključujući evropski put, govor ambasadora Bojana Vujića, sigurnosnu situaciju, o Europolu i Christianu Schmidtu.


Nešić je kazao kako je Republika Srpska lokomotiva evropskog puta Bosne i Hercegovine i da su predstavnici Republike Srpske uradili najviše.


- Da nema Milorada Dodika, BiH danas ne bi došla ovdje gdje je stigla. Posjete Putinu su normalne, krajem aprila i ja idem u posjetu Putinu na Sigurnosni forum - kazao je Nešić i dodao da bi volio da upozna Vladimira Putina.


Nešić je kazao kako je napad na Ukrajinu za njega specijalna vojna operacija koja se izvodi kako bi se zaštitili stanovnici Rusije i Donbasa.


- Evropska unija da želi da nas primi, ona bi nas primila, na kraju kad nas prime, mi moramo svoje zakone uskladiti sa zakonima EU. Mislim da su svi ovi zahtjevi odugovlačenje - kazao je Nešić, ali i dodao da će raditi sve da se ispune uslovi.


Na pitanje da li danas misli da je Bosna i Hercegovina nemoguća država, Nešić je rekao da je teško pitanje i da nekad to misli.


- Najbolje bi bilo da svako bude domaćin u svojoj kući, da imamo tri države i da slobodno kretanje bude - rekao je Nešić.


U komentaru na američku obavještajnu procjenu da bi Dodik mogao proglasiti nezavisnost, rekao je da nema takvih informacija i da je to suprotno onome što se događa na terenu, i upitao zašto bi Dodik dopustio usvajanje zakona, a ne bi sve blokirao.


- Ja mislim da sukoba u BiH neće biti, duboko sam uvjeren jer ne postoji ni volja ni želja ni sa jedne strane - kazao je Nešić.


Nešić je rekao i da je poslije rata bilo na teritoriji BiH oko 10 terorističkih napada. Naveo je da kao bilo gdje drugo u svijetu ne može isključiti terorističke napade i da je sigurnosna situacija dobra i da to svi kažu u Evropi.


- Ja stojim da je sigurnosna situacija dobra, ali smatram da pratimo situaciju i sigurnosnu situacije prate agencije i svako ko bi mogao biti izvor napada nalazi se pod nadzorom. Terorističke napade su izvodili pripadnici selefijsko-vehabijskog pokreta. Mi imamo paradžemate koji su mogući izvor nekog budućeg terorističkog napada - kazao je Nešić.


Kompletan razgovor gledajte u priloženom videu... 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI