tek će osjetiti

Iz OFAC-a pojašnjeno: Kakve su posljedice najnovijih sankcija koje su uvedene zvaničnicima RS-a?

Front 13.03.24, 19:02h

Iz OFAC-a pojašnjeno: Kakve su posljedice najnovijih sankcija koje su uvedene zvaničnicima RS-a?
Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu gore navedenih sankcionisanih lica, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD blokirana je i mora biti prijavljena OFAC

 

 


Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) sankcionisalo je danas zvaničnike RS Branislava Okuku, Jelenu Pajić-Baštinac i Srebrenku Golić.


Kako se navodi, oni su sankcionisani zbog aktivnosti oko narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ovlasti Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika.


Iz OFAC-a je stiglo i pojašnjenje kakve su posljedice najnovijih sankcija koje su uvedene Okuki, Pajić-Baštinac i Golić.


- Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu gore navedenih sankcionisanih lica, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD blokirana je i mora biti prijavljena OFAC. 


Pored toga, sva imovina u vlasništvu direktnom ili indirektnom, pojedinačnom ili zajedničkom, u iznosu od 50 posto ili više jednog ili više blokiranih lica takođe je blokirana. Ukoliko nisu odobrene opštom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC, ili izuzete, prema propisima OFAC generalno su zabranjene sve transakcije državljana SAD ili unutar (ili u tranzitu kroz) SAD koje uključuju imovinu ili prava na imovinu lica uvrštenih na listu sankcionisanih lica ili na drugi način blokiranih lica.


Osim toga, finansijske institucije i druga lica koja se uključe u određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim subjektima i licima i sama mogu biti sankcionisana ili se protiv njih mogu poduzeti odgovarajuće aktivnosti s ciljem provedbe ove odluke. Ove zabrane uključuju davanje doprinosa ili obezbjeđenje finansijskih sredstava, roba ili usluga od strane, prema ili u korist bilo kojeg lica uvrštenog na listu sankcionisanih lica, ili primanje bilo kakve finansijske potpore, roba ili usluga od strane takvog lica.


Snaga i integritet sankcija OFAC ne proističu samo iz sposobnosti OFAC da na SDN listu (listu blokiranih lica) uvrsti i dodaje lica, nego i iz njegove spremnosti da sa SDN liste ukloni određena lica u skladu sa zakonom. Krajnji cilj sankcija nije kažnjavanje, nego pozitivna promjena u ponašanju - navodi se u obrazloženju odluke.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI