Suzbijanje nezakonitih djelatnosti

Inspektori kreću u kontrole od ponedjeljka: Na 'meti' kafići, trgovine, apoteke…

Biznis Klub 10.03.24, 10:54h

Inspektori kreću u kontrole od ponedjeljka: Na 'meti' kafići, trgovine, apoteke…
Iz FUZIP-a apeliaraju na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcioniranja

 

 

Federalni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove počinju od ponedjeljka, 11. marta, akciju pojačanih inspekcijskih nadzora na području Federacije BiH.

 

Cilj je suzbijanje nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora koje su prepoznate pod pojmom sive ekonomije, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo (FUZIP).

 

Također, napominju da je 12 federalnih tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora Federalnog tržišnog inspektorata započeo pojačani nadzor sedam dana ranije, 4. marta.

 

Nadzore provode Mješoviti timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove i kantonalnih inspekcijskih organa, u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine” za period mart-august ove godine”.

 

Predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalih, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzori u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata. Pojačani nadzori obavljat će se do 25. augusta ove godine.

 

Iz FUZIP-a apeliaraju na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcioniranja. Po okončanju akcije pojačanog inspekcijskog nadzora na području Federacije BiH, javnost će biti informirana o rezultatima iste, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI