Sud BiH

Detalji sa ročišta: Milorad Dodik se izvinjavao u sudnici, Sanja Vulić 'dobila žuti karton'

Front 06.03.24, 17:36h

Detalji sa ročišta: Milorad Dodik se izvinjavao u sudnici, Sanja Vulić 'dobila žuti karton'
U sudnici je danas za remećenje reda opomenuta SNSD-ova državna zastupnica Sanja Vulić

 

 

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano novo ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.


Glavni pretres protiv Dodika je, nakon višekratnog prolongiranja, otvoren 5. februara, a protiv Lukića 13. februara, budući da je na ročištu 17. januara postupak protiv njih privremeno razdvojen, nakon što Lukić iz zdravstvenih razloga nije pristupio suđenju, podsjetila je sutkinja Sena Uzunović, piše Faktor.
 

U međuvremenu, Lukićeva odbrana je zatražila spajanje postupka te je ovaj prijedlog Sud odobrio.

 

Također, na prethodnom ročištu odbrana Dodika uputila je prijedlog za izuzeće sutkinje Suda BiH Sene Uzunović, koja je u ovom slučaju angažirana umjesto ranijeg sudije Mirsada Strike koji uskoro ide u penziju. Ovaj zahtjev odbijen je jednoglasnom odlukom 20. februara.
 

Na današnjem ročištu planirano je saslušanje četiri svjedoka, pripadnika SIPA-e koji su sprovodili istražne mjere i radnje u ovom predmetu. Ipak, u sudnici je saslušan samo Dragan Kremenović. Brankica Milanović i Petar Đukić planirano je da se saslušaju na iste okolnosti kao i Kremenović. Kako odbrana nije osporavala autentičnost dokumenata o kojima je svjedočio Kremenović, tužilaštvo je povuklo prijedlog za njihovo saslušanje. Četvrti svjedok Milica Šerbula nije se pojavila na današnjem ročištu, ali je opravdala svoj izostanak.


Tužiteljica Biljana Golijanin Kremenoviću je predočila niz izvještaja i zapisnika o privremenom oduzimanju predmeta, koje su on i njegove kolege obavili u kancelariji predsjednika RS-a Milorada Dodika i Službenog glasnika RS-a.
 

Odbrana je navela kako je saslušanje svih predloženih svjedoka irelevantno za ovaj predmet s obzirom na to da je priložena sva dokumentacija.
 

Na pitanja Dodikovog advokata Gorana Bubića, Kremenović je potvrdio kako poziv za saslušanje predsjedniku RS-a nije podnio pismenim putem već da je to dogovoreno telefonski sa šefom Kabineta predsjednika RS-a.
 

Kremenović je pojasnio kako poziv nije poslao pismenim putem jer se radi o "štićenoj osobi koja ima osiguranje, protokol", ali nije ni lično kontaktirao Dodika.
 

- Nije uobičajno da svako kontaktira predsjednika RS-a lično, niti će se on svakome javiti na poziv - izjavio je Kremenović.
 

Nakon što je Bubić završio sa saslušanjem svjedoka, sutkinja Uzunović upitala je Dodika ima li on pitanja.
 

- Ja sam već mislio da nemam ovdje nikakva prava - kazao je on pitavši sutkinju može li dati komentar.
 

Istakao je kako ne razumije zašto je ovaj svjedok doveden na Sud budući da postoji dokumentacija.
 

- Svjedok može potvrditi da nije bilo nikakvih problema tokom ispitivanja. Primljeni su na visokoj nozi, što se kaže. On može jedino potvrditi ubrzavanje ovog predmeta - kazao je Dodik.
 

Potom je optužio Tužilaštvo kako od ovog procesa prave farsu, te da nemaju svjedoka i dokaza. Sutkinja Uzunović upozorila ga je kako u izlaganju ne smije nikog vrijeđati.
 

- Ja se izvinjavam. Nisam nikog htio da potcijenim, vrijeđam ili omalovažavam. Ako je iko, ja sam ovdje potcijenjen - rekao je on.
 

U sudnici je danas za remećenje reda opomenuta SNSD-ova državna zastupnica Sanja Vulić.


- Signalizirala mi je da je primila k znanju - prokomentirala je sutkinja Uzunović.
 

Naredni pretres zakazan je za 3. april jer je odbrana Milorada Dodika ukazala da on ima svoje obaveze 13. marta, te da će tokom sutrašnjeg dana dostaviti dokumentaciju o tome.
 

Usvojili su molbu Lukića da se ročišta ne zakazuju u periodu od 16. do 30. marta jer je ovo prvi put da je zatražio odgodu, pojasnila je sutkinja.
 

Također, sutkinja je ukazala da će Sud ubuduće o terminima zakazivanja pretresa uzimati u obzir samo službene obaveze predsjednika RS-a.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI