Zastupnici idu u Sarajevo

No Dodik, no party: Zbog njegovog suđenja otkazana sjednica NSRS-a

Front 06.03.24, 10:30h

No Dodik, no party: Zbog njegovog suđenja otkazana sjednica NSRS-a
Drugačije razloge navode u Narodnoj skupštini RS. Tvrde da je rukovodstvo na službenom putu u Rusiji i Austriji. Kažu, nema nikog da predsjedava sjednicom

 

 

Odgođena je sjednica Narodne skupštine RS koja je trebala biti održana danas. U opoziciji tvrde kako je razlog otkazivanja suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku pred Sudom BiH. Pitaju kako je moguće da je sve podređeno interesima jedne osobe? U SNSD-u to demantuju kao jedini razlog. Iz Narodne skupštine poručuju kako je rukovodstvo na službenom putu u Rusiji i Austriji.


Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana – zatim otkazana. Razlog je najavljeno odsustvo velikog broja poslanika. Istog dana kada je prvobitno bila zakazana sjednica Paramenta, biće održano ročište predsjedniku RS Miloradu Dodiku.


- Otvoreno ću reći i zbog tog suđenja, iako smo mi ukazali na toj sjednici Kolegijuma mi iz SNSD-a da je suđenje šestog, ali evo kasnije je ipak promijenjeno to i adhok sjednicom da se pomjeri za dvanaesti. Dvanaesti je i rođendan predsjednika Dodika. Sad će neko reći da je zbog suđenja, ali evo možda bi mi htjeli zbog rođendana to nastaviti neki drugi dan - kazao je ranije Srđan Mazalica, zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.


Opozicija nema dilemu. Sjednica je, kažu, otkazana zbog odlaska velikog broja poslanika u Sarajevo pred Sud BiH kako bi podržali Dodika.


- Sjednica Narodne skupštine koja je trebala da bude šestoga odgođena je za dvanaesti, a sve to zbog suđenja Miloradu Dodiku, kako bi poslanici mogli da idu u Sarajevo i budu statisti u njegovoj predstavi ispred Suda BiH. Jednostavno sve institucije u RS su zarobljene i podređene jednom čovjeku - napisao je Nebojša Vukanović, šef Kluba zastupnika "Lista za pravdu i red" u NSRS-u na svome blogu.


Drugačije razloge navode u Narodnoj skupštini RS. Tvrde da je rukovodstvo na službenom putu u Rusiji i Austriji. Kažu, nema nikog da predsjedava sjednicom.


- Uzevši u obzir dosadašnje iskustvo, pogotovo odnosu izvršne vlasti konkretno Dodika prema zakonodavnoj vlasti, možemo vidjeti da su najblaže rečeno servilni prema njemu i tako da ispunjavaju sve njegove želje. Naravno, sve se to fino zamota kroz jednu demokratsku formu - kaže Mladen Bubonjić, politički analitičar.


Podsjetimo, danas će pred Sudom BiH biti nastavljeno suđenje Dodiku i Milošu Lukiću, optuženima za krivično djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.


I danas se očekuje cirkus pred ovom pravosudnom institucijom kojeg će izvesti Dodikove pristalice i najviši funkcioneri RS kako je to do sada bio slučaj.

 

(DEPO PORTAL/mm)

BLIN
KOMENTARI