sud bih

Danas nastavak suđenja: Poznato ko će svjedočiti protiv Dodika

Front 06.03.24, 07:56h

Danas nastavak suđenja: Poznato ko će svjedočiti protiv Dodika
Advokat Goran Bubić izjavio je da očekuje ponovno spajanje postupka koji se vodi protiv Dodika i Lukića. Na ročištu 17. januara postupak protiv njih privremeno je razdvojen nakon što Lukić nije došao na ročište zbog liječenja. Spajanje očekuje i Lukićev advokat Miljkan Pucar

 

Danas ponovo gužva pred Sudom Bosne i Hercegovine. Zakazano je ročište predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku. U istom terminu, u istoj sudnici, kod iste sutkinje zakazano je ročište i Milošu Lukiću, v. d. direktoru Službenog glasnika RS-a. Terete se za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

 

 


Advokat Goran Bubić izjavio je da očekuje ponovno spajanje postupka koji se vodi protiv Dodika i Lukića. Na ročištu 17. januara postupak protiv njih privremeno je razdvojen nakon što Lukić nije došao na ročište zbog liječenja. Spajanje očekuje i Lukićev advokat Miljkan Pucar, piše Oslobođenje

 

- Mi smo zahtjev poslali nakon što se Lukićevo zdravstveno stanje popravilo, a to je bilo u vrlo kratkom periodu. Sud do sada nije odgovorio, jer se radi o procesnom rješenju i Sud ima pravo da ne odgovori, jer protiv tog rješenja ne postoji pravo žalbe. Postoji samo odluka Suda koja može biti i usmena na ročištu -  rekao je Pucar.

 

Za Oslobođenje su iz Suda BiH jučer kazali da još nisu donijeli odluku o spajanju postupka, napominjući da će se oba suđenja održati u istoj sudnici i u isto vrijeme, s obzirom na to da se, ističu, svjedočenja svjedoka Tužilaštva odnose na obojicu optuženih. Jučer do 14 sati Sud nije primio zahtjev za odgodu suđenja.

 

Dodiku je na ročištu 5. februara pročitana optužnica, dok je Lukiću pročitana 13. februara. Danas se očekuje početak dokaznog postupka, a svjedočiti bi trebala četiri inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

 

Očekuje se i ponavljanje dosad viđenog: parada primitivizma, lošeg humora, Dodik sa vojskom advokata, aplauz njegovih pristalica i saradnika... Svaki od njih, koji je dobio neku fotelju zahvaljujući ulizivanju dragom vođi, nastojat će se odužiti tako što će vrijeđati visokog predstavnika Christiana Schmidta, Sud BiH, državu...

 

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, nije mogao dočekati da dođe ispred Suda BiH, pa je dan ranije požurio da izrecituje svoje.

 

- Da li je Sud BiH posvećen zakonu ili volji turiste? Sud koji po nalogu turiste u svoje odaje poziva predsjednika Republike Srpske sebe može zvati samo turističkom agencijom. Možda se ne sviđaju nekima od vas politički stavovi Dodika ili moji, ali i mi smo BiH i mi se u njoj pitamo i za nju pitamo, a pitaju se i svi ljudi koji nas podržavaju. Ili neko misli da je BiH Schmidtova? Srbi nisu i nikada neće odustati od svoje vjere u slobodu i svoju riješenost da za pravdu i snove daju sve što imaju. Nama je stalo da BiH dijelimo sa drugima na tim principima. Ali, stvari moraju biti jasne - Sud da sudi po zakonima koje donose isključivo poslanici, a turisti po želje da idu u turističke agencije -  poručio je Nešić.

 

Nastavak teksta čitajte na linku.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI