VIDEO/ U SUSRET VELIKOM JUBILEJU

Čuveni Vučko već 40 godina jedan je od simbola Sarajeva: Znate li ko je njegov njegov tvorac? Nije iz BiH...

Nedjeljni magazin 11.01.24, 09:52h

Čuveni Vučko već 40 godina jedan je od simbola Sarajeva: Znate li ko je njegov njegov tvorac? Nije iz BiH...
Poslao je Vučka na natječaj u posljednji tren. Odabrala ga je čitava Jugoslavija

 

 


U veljači se obilježava 40 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu, a organizatori su najavili da će za godišnjicu u Sarajevu nastupiti Tony Cetinski. Nekim Sarajlijama se to nije svidjelo, piše Index.hr.


Među prvima je informaciju osudio pijanist Vlado Podany.


"Odvratno!!!! 40 godina od Olimpijade, a Vi dovlačite nekoga ko nije iz Sarajeva, Bosne i Hercegovine… Tony je super, vrhunski izvođač, ali što se volite uvlačiti u guzove svima van granica naše zemlje… sram da vas bude… ‘Ugasili‘ ste nam umjetnike, kulturu, sreću … i uvozite je da bi opravdali vaše ‘uloge‘ u tome… Zato napuštam Sarajevo i BiH… s ‘vama‘ ne želim da dijelim ni zrak", napisao je Podany.


"Baš me zanima da li bi iko iz Srbije ili Hrvatske za ovakvo dešavanje pozvao pjevača koji nije iz njihove zemlje… evo odgovorit ću vam - NIKADA!. Pored toliko mladih perspektivnih pjevača iz BiH i živućih legendi ti zoveš nekoga ‘sa strane‘ za obilježavanje 40 godina ZOI-a?! Šta je s glavom??? NO COMMENT!" oglasila se i influencerica Hana Hadžiavdagić Tabaković.

 

vucko-sarajevo


Vučka, simbol Sarajeva, kreirao je Slovenac


Već 40 godina jedan od simbola i najpoznatijih suvenira iz Sarajeva je Vučko, maskota Olimpijskih igara 1984. godine. Vučka je nacrtao i kreirao slovenski slikar i karikaturist Jože Trobec. Prije nekoliko godina za portal Al Jazeera Trobec je ispričao kako je Vučko nastao i kako je došlo do toga da se on prijavi na natječaj za maskotu koji je organiziran 1981. godine.


- Želio sam napraviti životinjsku abecedu za djecu, skicirao razne životinje, a među njima je bio i jedan vuk. Nikada se ranije nisam javljao na neke konkurse, pa ni ovaj za maskotu Olimpijskih igara nisam ozbiljno shvatio - ispričao je Trobec.


Trobec je rekao da je proučio maskote prethodnih ZOI-ja i da je među njima bilo mnogo životinja poput medvjeda i zečeva.


- Tada mi je pao na pamet vuk koji je karakterističan za Bosnu i nacrtao sam ga kao jednog simpatičnog i dobroćudnog lika. Žena me je uspjela nagovoriti da pošaljem na natječaj svoj rad kako mi kasnije ne bi bilo žao.


Poslao je Vučka na natječaj, kaže, u posljednji tren.


Odabrala ga je čitava Jugoslavija


Vučko je za maskotu Olimpijskih igara odabran putem najvećih jugoslavenskih novina i časopisa među 836 prijedloga umjetnika s područja bivše Jugoslavije. Prema navodima Međunarodnog olimpijskog odbora, maskota Vučko (deminutiv od vuk), na neki je način pomogla da se vuk, koji se na području bivše Jugoslavije smatrao opasnom i krvoločnom životinjom, na neki način zavoli.


Vučko je oko vrata imao crveni šal, a na ramenu je nosio par crvenih skija. Vučku je u reklamnim spotovima i prezentacijama glas posudio Zdravko Čolić.


- To mi je jedna od najljepših uspomena. Kada je počela Olimpijada, kompozitor Nikola Borota me nazvao i rekao da treba nekoga tko će posuditi glas špici, kada maskota Vučko skija po planinama - pričao je prije nekoliko godina Zdravko Čolić u jednom intervjuu.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI