Kako će to funkcionisati

Njemački pasoš samo ako kažeš 'da' Izraelu?

Front 12.12.23, 20:38h

Njemački pasoš samo ako kažeš 'da' Izraelu?
I u nacrtu novog njemačkog zakona o državljanstvu, o kojem upravo raspravlja Bundestag, navodi se: „Antisemitski, rasistički i drugi nečovječni postupci nisu spojivi s garancijom ljudskog dostojanstva u Ustavu“

 

 

 

Njemačka pokrajina Saksonija-Anhalt namjerava da ubuduće traži od svakog kandidata za sticanje državljanstva da se izjasni za pravo Izraela na postojanje. U saveznoj vladajućoj koaliciji to je naišlo na različite reakcije, piše Deutsche Welle.

 

Saksonija-Anhalt je prije svih drugih njemačkih pokrajina uvela pravilo da će podnosioci zahtjeva za njemačko državljanstvo morati da se pozitivno izjasne o pravu Izraela da postoji. To proizilazi iz direktive koju je izdala pokrajinska ministarka unutrašnjih poslova Tamara Cišang, piše DW.

 

U dopisu koji je ta demohrišćanska političarka (CDU) poslala nadležnim ustanovama, navodi se: „Sticanje njemačkog državljanstva zahtijeva pozitivno izjašnjavanje o pravu na postojanje Izraela.“

 

Prilikom dodjele državljanstva pripaziti na antisemitizam

 

U dopisu se dalje naglašava da kandidati za sticanje državljanstva moraju da, uoči dodjele državljanstva, potpišu izjavu da „priznaju pravo na postojanje Izraela i osuđuju sva nastojanja usmjerena protiv postojanja države Izrael“.

 

Osim toga, u dokumentu koji je potpisala ministarka navodi se i da se mora paziti na to „da li postoje naznake da su prisutni antisemitski stavovi“.

 

Sticanje državljanstva je savezna stvar, pokrajine sprovode
 

 

Doduše, pravna regulativa sticanja državljanstva u Njemačkoj je stvar savezne države, ali primjena pravnog okvira u nadležnosti je pokrajina. Saksonija-Anhalt je pozvala i druge njemačke pokrajine da postupe isto. Već se od osoba koje su zatražile njemačko državljanstvo, pored mnoštva formalnih stvari, zahtijeva i da nedvosmisleno prihvate demokratski poredak i Ustav.

 

Tamara Cišang se nadovezuje upravo na to kada kaže: „U njemačkom Ustavu je usidrena zaštita ljudskog dostojanstva i sloboda vjeroispovijesti. I obe stvari isključuju mržnju prema Jevrejima, kao i antisemitske stavove“.

 

Vladajuće partije se pribojavaju polarizacije
 

I u nacrtu novog njemačkog zakona o državljanstvu, o kojem upravo raspravlja Bundestag, navodi se: „Antisemitski, rasistički i drugi nečovječni postupci nisu spojivi s garancijom ljudskog dostojanstva u Ustavu“.

 

Čitav niz političara vladajućih socijaldemokrata, zelenih i liberala smatra da je takva formulacija dovoljna, odnosno da posebna izjava o pravu Izraela na postojanje nije neophodna. Socijaldemokrata Helge Lind primjetio je recimo da se jednim potpisom ne može otkloniti sva mržnja prema Izraelu. Neki drugi političari iz vladajuće koaliciji zabrinuti su zbog toga što direktiva iz Saksonije-Anhalt nepotrebno polarizuje u situaciji koja je ionako napeta.

 

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

 

BLIN
KOMENTARI