od 12. do 16. decembra

'Knjige u nišama' u BKC-u, ovogodišnji moto: 'Knjige nisu skupe, ali vrijede kao zlato'

Kultura 11.12.23, 17:58h

'Knjige u nišama' u BKC-u, ovogodišnji moto: 'Knjige nisu skupe, ali vrijede kao zlato'
Tokom pet dana u BKC-u će se predstaviti bosanskohercegovački izdavači/nakladnici, kao i izdavači gosti iz regiona

 

 

 

Šesti Sajam "Knjige u nišama" (KUN) počet će u utorak, 12. decembra u organizaciji JU Bosanski kulturni centar (BKC) Kantona Sarajevo i Zajednice izdavača/nakladnika u BiH, a trajat će do 16. decembra ove godine. 

 

Tokom pet dana u BKC-u će se predstaviti bosanskohercegovački izdavači/nakladnici, kao i izdavači gosti iz regiona.

 

Predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH Ajet Arifi podsjetio je na današnjoj konferenciji za medije da je između dva sajma knjiga KUN bosanskohercegovačka književna scena ostala bez značajnih autora (Ivana Kordića, Dževada Karahasana, Jasmine Musabegović, Marka Vešovića, Mirka Marjanovića, Valerije Skrinjar-Tvrz, Hadžema Hajdarevića).

 

Međutim, kada je riječ o književnoj i izdavačkoj produkciji Arifi je kazao da su od prošlogodišnjeg KUN-a do danas, članovi Zajednice izdavača Bosne i Hercegovine obogatili svoju produkciju te su objavili značajan broj novih naslova.

 

On je istaknuo da su izdavaštvo u BiH, kao i knjiga pokazali da opstaju.

 

Tokom trajanja 6. Sajma KUN čiji je ovogodišnji slogan "Knjige nisu skupe, ali vrijede kao zlato", čitalačkoj publici bit će ponuđen sadržajan i zanimljiv program koji uključuje - promocije knjiga i projekata, razgovore sa književnicima, projekciju filma "Praznik praznine", nastup benda Still Crazy koji će izvoditi pjesme čuvenog kantautora, pjesnika, ali i laureata prestižne Nobelove nagrade za književnost Boba Dylana.

 

U okviru programa "Jutro sa autorom" predstavit će se Maja Ombašić, Andrej Nikolaidis, Irena Šentevska, Maša Tomanović, Slobodan Ivanović i Edin Kukavica.

 

maja-ombasic

 

Tu je i program "Večer sa autorom" u okviru kojeg će publici nova književna ostvarenja predstaviti Ejub Ganić, Svetislav Basara, Tijana Rakočević, Razija Omanović, Marija Ratković, Andrea Lešić, Ahmed Burić i Snježana Banović.

 

Šest mladih bosanskohercegovačkih autora Azemina Krehić, Amela Mustafić, Ermina Ribić, Edin Rikalo, Emina Đelilović- Kevrić i Luka Bošković predstavit će se kroz razgovore o književnosti, te kroz čitanje poezije i kratke proze. Sa njima će, u okviru posebnog programa pod nazivom "Književni korner", razgovarati Goran Vrhunc i Elvis Ljajić.

 

Na sajmu će učestvovati članovi Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine - Agarthi Comics, Buybook, Connectum, Dobra knjiga, Imprimatur, Lijepa riječ, Malik books, Naklada Mate, Synopsis, University press, IK Vrijeme.

 

Također na Sajmu učestvuju i Kontrast izdavaštvo Sarajevo, Izdavačka kuća Clio Beograd, Fokalizator Podgorica, Sarajevo Publishing, Bošnjački institut, Historijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH te NUB BiH.

 

Sajam "Knjige u nišama" bit će otvoren od 10 sati, a prvi program "Jutro s autorom" počet će u 10.30 sati.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI