FOTO/ 15 interesantnih priča

U Sarajevu predstavljeno izdanje knjige Žene BiH za djecu: Ilustrovano putovanje sa značajnim ženama iz prošlosti

Kultura 10.12.23, 11:16h

Svaka od priča prepričana je i nanovo ispričana biografija jedne od 15 žena iz originalnog izdanja knjige #ŽeneBiH, iz 2019. godine, čije su autorice Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić

 

 

Sarajevski otvoreni centar i inicijativa #ŽeneBiH juče su u Sarajevu predstavili knjigu #ŽeneBiH za djecu. U knjizi, koju je ilustrirala banjalučka ilustratorica Nataša Konjević, a čija je urednica Lamija Begagić, nalazi se 15 priča čiji su autori/ce bh. spisatelji i spisateljice. 
 

Svaka od priča prepričana je i nanovo ispričana biografija jedne od 15 žena iz originalnog izdanja knjige #ŽeneBiH, iz 2019. godine, čije su autorice Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić. Izdanje za djecu prilagođeno je uzrastu od 7 do 12 godina. Autori/ce priča su Adisa Bašić, Bjanka Alajbegović, Boriša Mraović, Emir Zametica, Enes Kurtović, Ferida Duraković, Lamija Begagić, Lamija Grebo, Lamija Milišić, Lejla Kalamujić, Nikolina Todorović, Sabina Fidahić, Selma Asotić, Tamara Zablocki i Zoran Ćatić. Poslije svake priče nalazi se i zbirka zadataka koja će djeci pomoći da prošire svoje znanje o značajnim bh. ženama, ali i da istraže različite dijelove njihovih biografija. Autorica ovih didaktičkih dodataka je također Lamija Begagić.
 

Inicijalna ideja o dječijem izdanju knjige #ŽeneBiH došla je od Sarajevskog otvorenog centra. ‘“Nadamo se da ćemo u ovom digitalnom dobu vratiti djeci opciju čitanja i to zanimljivih priča, zasnovanih na istini o značajnim ženama iz naše historije, na njima prijemčiv način”’ rekla je Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra.
 

“Jedan od ciljeva inicijative #ŽeneBiH uvijek je bio da inspirira nove ideje i nove forme priznavanja doprinosa žena u našem društvu. Ovo izdanje za djecu odgovara na potrebu da najmlađe generacije počnu razvijati svoje znanje o značajnim bh. ženama od malih nogu. Obzirom na ograničenu literaturu u ovoj oblasti, nadamo se da će izdanje #ŽeneBiH za djecu ispuniti tu potrebu i djeci - kako djevojčicama, tako i dječacima - pružiti mogućnost da saznaju više o ženama koje će možda jednog dana postati njihovi uzori”, rekla je Amila Hrustić Batovanja ispred inicijative #ŽeneBiH. 

Lamija Begagić, urednica knjige, o procesu kreiranja knjige kaže: ‘’Prvi korak je bila selekcija žena o kojima će se pisati, a naglasak smo stavili na različitost biografija, zanimanja i perioda iz kojih žene dolaze. Važan dio procesa je bio prilagođavanje priča djeci, a sve priče ujedinjuju zadaci, zbog čega knjiga ima i didaktički karakter. Sve priče su na neki način povezane, i ne moraju se čitati hronološki, što odgovara dječijoj pažnji’’.
 

“Nije bilo teško ilustruirati ovu knjigu. Priče su jako dobro prilagođene, a životi žena iz priča su fascinantni, uz mnogo detalja koji se mogu iskoristiti pri ilustriranju’’, rekla je Nataša Konjević, koja je ilustrirala knjigu #ŽeneBiH’ za djecu. 
 

Izdanje knjige podržala je Švedska, a Birgitta Jansson, zamjenica šefa Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u Sarajevu, kazala je: ‘’Knjiga #ŽeneBiH za djecu je briljantna zbirka priča inspirisanih biografijama važnih bh. žena. Nadamo se da će knjiga biti odličan alat za nastavnike koji će doprinijeti inspirativnoj i zabavnoj vježbi za dječake i djevojčice. Mi odrasli imamo odgovornost da budemo dobri uzori i da rušimo patrijarhalne norme. Imamo odgovornost da izgradimo rodno ravnopravno društvo. I to je ono čemu mi večeras ovdje doprinosimo.’’
 

Prvo izdanje knjige #ŽeneBiH za djecu neće biti moguće kupiti. Knjiga će u ograničenom tiražu biti podijeljena kroz različite distribucijske kanale, te će primjerci također biti upućeni i ka domovima za djecu bez roditeljskog staranja. U narednom periodu, Sarajevski otvoreni centar i #ŽeneBiH obavijestit će o dodatnom tiražu knjige i njenoj dostupnosti.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI