Besplatan ulaz

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Kultura 04.12.23, 13:17h

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point
Besplatne ulaznice za filmove preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije u kinu Meeting Point

 

 

U okviru Međunarodnog dana ljudskih prava, u kinu Meeting Point u Sarajevu će od 12. do 14. decembra biti održan program "Dani ljudskih prava", a program će otvoriti film "Samo kad se smijem" Vanje Juranić.
 

Film "Samo kad se smijem" prikazan je u službenoj selekciji 29. Sarajevo Film Festivala, a tu je projekciju Juranić posvetila Nizami Hećimović ubijenoj u Gradačcu. Nakon filma bit će održana i panel diskusija sa autoricom a tema je nasilje nad ženama.
 

U filmu glume Tihana Lazović, Slavko Sobin, Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Nadine Mičić, Ivana Jerković Vukalović, Gloria Dubelj...
 

Već 13. decembra na je programu film „Flašaroši“ Nemanje Vojinovića, koji je svjetsku premijeru imao na 29. Sarajevo Film Festivalu i osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Nakon projekcije bit će održan razgovor s autorom filma.
 

Program završava, 14. decembra projekcijom filma „Mame medvjedice“ intimno, promišljeno istraživanje putovanja Sare Cunningham i Kimberly Shappley, dvije „mame medvjedice“ - čija ih je duboka ljubav prema njihovoj LGBTQ djeci pretvorila u žestoke zagovornice cijele queer zajednice — i Tammi Terrell Morris, mlade afroameričke lezbijke čija borba za samoprihvaćanje savršeno ilustrira zašto su mame medvjedice tako izuzetno važne.
 

Besplatne ulaznice za filmove preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije u kinu Meeting Point.
 

Program se održava u organizaciji Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, uz podršku Sarajevo Film Festivala, saopćeno je iz SFF-a.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI