VIDEO/ PREPORUKA ZA VIKEND

Film koji nikoga ne ostavlja mirnim: Gledajte uzbudljivi domaći krimić 'Praznik praznine' u svome kućnom kinu

Kultura 01.12.23, 20:30h

Film koji nikoga ne ostavlja mirnim: Gledajte uzbudljivi domaći krimić 'Praznik praznine' u svome kućnom kinu
Nakon kina, prvi bh. krimić „Praznik praznine“ scenariste i reditelja Jasmina Durakovića od sada možete gledati u kućnoj atmosferi, na Smart TV, mobiinim uređajima i tabletima. Glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kurtalić, dok je u ovome filmu jednu od posljednjih uloga ostavario veliki bh. glumac Mirsad Tuka

 

Nakon kino distribucije, uzbudljivi domaći krimić "Praznik praznine" scenariste i reditelja Jasmina Durakovića možete gledati u kućnom ambijentu, na Smart TV, mobilinim uređajima, računarima i tabletu. Gledaj odmah!

 

 

"Praznik praznine" je dramski krimić situiran u današnje Sarajevo i priča je o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmljivao drugima i koje hoće da vrati, bezuspješno traži svoj vlastiti identitet. Te knjige su povod i za seriju tragičnih slučajeva i ubistava.
 

Zanimljivo je da je ovo jedan od prvih krimića ikada snimljenih u bh. filmu. Istovremeno, film je prikaz duboke društvene i moralne krize današnjeg Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji mnoge neće ostaviti ravnodušnim. Uz Senada Bašića, Enu Kurtalić i Mirsada Tuku, u filmu igra niz drugih poznatih ovdašnjih i regionalnih glumaca, ali i stvarnih ličnosti sarajevske umjetničke scene poput čuvenog vizualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića.


Ovo je peti dugometražni igrani film Jasmina Durakovića ("Nafaka", "Sevdah za Karima", "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena", "The Final Barrier").

 

praznik-praznine-senad-basic


 
Značajne uloge u filmu ostvarili su: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glođo, Belma Salkunić, Haris Burina, Slaven Knezović i Nadine Mičić. Nedavno preminuli Mirsad Tuka za ulogu u ovome filmu dobio je i nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Mostaru. Osim ove, film je dobio Grad Prix na festivalu Avant&Una u Bihaću za najbolji film, kao i nagradu u filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove u kategoriji Work in Progess.


Osim svjetski poznatog umjetnika Jusufa Hadžifajzovića, koji u filmu igra i izvodi dva svoja art performansa, pojavljuje se i niz realnih ličnosti sarajevske i regionalne umjetničke scene poput balerine NP Sarajevo Selme Štrbo, čuvenog srpskog književnika Bore Ćosića, historičara umjetnosti Ivice Pinjuha Bimbe, novinarke Kristine Ljevak...


Film je sniman u Sarajevu i na autentičnim lokacijama sarajevske umjetničke scene – u galerijama Charlama, cafe galeriji Zvono, Zemaljskom muzeju i Narodnom pozorištu Sarajevo. Direktor fotografije je Šahin Šišić, scenografiju su radili Osman Arslanagić i Maja Cerić, kostim Adisa Vatreš-Selimović i Belma Žiško, zvuk Predrag Đorda, dok je montažer filma Fadil Komarica.

 
Muziku i zvuk filma radio je Toni Lović, dok je vizuelni identitet za film uradila Sanja Kulenović. Producentice filma su Amira Kudumović i Angelina Albijanić - Duraković.

 

Film je, uz podršku Fondacije za kinematografiju i Ministarstva kulture i sporta KS, nastao u produkciji DEPO-a i UG Scena, dok su koproducenti filma BHRT i Plavi Film/Media Acquisitions (Hrvatska). 

 


 (DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI