FOTO/ Galerija savremenih umjetnosti Manifesto

U Sarajevu otvorena izložba finalista Zvono nagrade 'Poezija u proširenom polju'

Kultura 01.12.23, 19:45h

Dobitnik Zvono nagrade za 2023. godinu, za koju konkurisalo 35 radova, je Bojan Stojčić, a troje finalista su Katarina Gotić, Denis Haračić i Farah Hasanbegović

 

 

U Galeriji savremenih umjetnosti Manifesto u Sarajevu večeras je otvorena izložba “Zvono 23: Poezija u proširenom polju”, kojom su predstavljeni finalisti i finalistice ovogodišnje Zvono nagrade.


Zvono nagrada najznačajnija je stručna stimulacija u Bosni i Hercegovini namijenjena mladim umjetnicima i umjetnicama do 35 godina starosti koja se dodjeljuje od 2006. godine. Njen glavni sadržaj podrazumijeva dvomjesečni umjetnički rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u New Yorku.


Dobitnik Zvono nagrade za 2023. godinu, za koju konkurisalo 35 radova, je Bojan Stojčić, a troje finalista su Katarina Gotić, Denis Haračić i Farah Hasanbegović


Odluka je to žirija koji je zasjedao u Krak Centru za svaremanu kulturu iz Bihaća, a kojega su činili kustos Mladen Banjac (Banja Luka), umjetnica Yvonne Petkus (Bowling Green, SAD) i kustosica Claudia Zini (Trento/Sarajevo).


Kustosica Galerije Manifesto Adna Muslija, kazala je da je ove godine "izložba finalista nagrade Zvono donijela jedan interesantan presjek scene mladih umjetnika u Bosni I Hercegovini". 


- Iz  prostog razloga što prvi put imamo priliku da vidmo jednog režisera u utrci za nagradu, ali isto tako i vizualne i konceptualne umjetnike, kao i jednu pjesnikinju. Ovaj put prikazujemo saveremnu umjetnost u jednom širem kontekstu, u različitim medijima i pokazujemo da propitivanje našeg društva kroz umjetnost i kulturu zaista može imati različite forme - kazala je Muslija.


Voditeljica Galerije Vagon iz Banje Luke Isidora Branković kazala je da je izuzetno važno što se  prvi put ove godine desilo da je izložba Zvono, putujuća i da će biti predstavljena u tri grada Bosne i Hercegovine - Bihaću, Sarajevu i Banjoj Luci.


- Banja Luka će biti jedan od domaćina izložbe Zvono, koja će početom naredne godine biti dostupna za javnost, ugostićemo autore koji su finalisti nagrade Zvono - kazala je Branković.


Prije zvaničnog otvorenja izložbe upriličen javni razgovor pod nazivom “Nagrada Zvono: Od stimulansa individue do kolektivnog razvoja scene”. U razgovoru su učestvovali Irfan Hošić, kustos i umjetnički voditelj Krak Centra za savremenu kulturu (Bihać), Isidora Branković, umjetnica i kustosica Galerije Vagon (Banja Luka) i Adna Muslija, kustosica Galerije Manifesto.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI