FOTO/ UPRILIČENE DVIJE SVEČANOSTI

Zašto je danas bila velika gužva u parku 'Ravne 2' u Visokom? Od sada posjetioce očekuju dva nova sadržaja...

Zabava 20.11.23, 18:31h

Zašto je danas bila velika gužva u parku 'Ravne 2' u Visokom? Od sada posjetioce očekuju dva nova sadržaja...
Uz ove sadržaje naš park postaje i najveća galerija umjetnina, imamo mnogo divnih umjetničkih radova čime pokazujemo svoju podršku umjetnicima, a istovremeno obogaćujemo park koji postaje sadržajan i privlači sve više posjetilaca – kazao je Semir Osmanagić

 

 

U Arheološko–turističko–sportskom parku „Ravne 2“ u Visokom upriličene su dvije svečanosti na kojima su otvorene dvije nove, interesantne instalacije. 


U pitanju su statua ilirske kraljice Teute autora Damira Šabića, te unikatni stećak sa kosmičkim simbolima, čiji je autor Adis Elias Fejzić


– U najljepšem parku na ovim prostorima imali smo još jedno lijepo okupljanje, a razlog su bila dva otvorenja. Postavljanjem statue kraljice Teute mi smo danas ispravili višestoljetnu nepravdu koja je nanesena prema kraljici Teuti. S druge strane, dobili smo još jednu sjajnu instalaciju, unikatni stećak, originalan u smislu dimenzija, oblika i simbola, a s druge strane i moderan. Uz ove sadržaje naš park postaje i najveća galerija umjetnina, imamo mnogo divnih umjetničkih radova čime pokazujemo svoju podršku umjetnicima, a istovremeno obogaćujemo park koji postaje sadržajan i privlači sve više posjetilaca – kazao je Semir Osmanagić

 

osmanagic-sabic-ravne-2


Autor skulpture kraljice Teute je magistar kiparstva Damir Šabić, koji nam je otkrio čija je ideja da Teuta postane dio parka „Ravne 2“. 


– Ideja je stigla od dr. Osmanagića, a kraljica Teuta je bila poznata po svojoj ljepoti, moći, načinu vladanja, i to je bio jedan od najvećih izazova prilikom rada na ovom djelu, kako predstaviti ženu poznatu po ljepoti, a da ujedno bude i moćna vladarica. Mislim da sam uspio, a skulptura predstavlja ženu, kraljicu, ljepoticu, koja je istovremeno i moćna, i lijepa i vladarica. – kazao je autor Damir Šabić. 


O značaju stećka, kao i njegovom postavljanju u park „Ravne 2“ govorio je autor unikatnog stećka, doktor Adis Elias Fejzić. 


– Ovo je bila moja reinterpretacija stećka. Inače sam umjetnik koji radi na oživljavanju tradicije, a radim ono što se radilo ovdje u srednjem vijeku, samo u nekom novom kontekstu. Stećak treba da bude oznaka mjesta s kojeg svi mi dolazimo, pripada svima koji žive u našoj zemlji, svima sa ovih prostora, a koncipiran je da nosi motive s kojima se može identifikovati, ne samo svaki Bosanac i Hercegovac, već svaki čovjek na svijetu – kazao nam je autor stećka Adis Fejzić. 

 

visoko-otvorenje-statua-teuta-3


Program otvorenja svojim izvedbama su upotpunili i učenici visočkih škola, Gimnazije, MSŠ „Hazim Šabanović“, kao i Muzičke škole „Avdo Smajlović“. Svečanosti su prisustvovali i studenti kiparstva sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, kao i njihov profesor Darko Šobot. 


– Treći put smo ove godine u parku „Ravne 2“ na inicijativu dr. Osmanagića sa nama najdražom temom, a to je skulptura u javnom prostoru. Ovo je neopisiv doživljaj za sve nas, kada imamo kao ishod da neko od naših studenata ili profesora napravi skulpturu koja će biti predstavljena svima. Neizmjerno smo zahvalni dr. Osmanagiću i nastavit ćemo raditi projekte na ovom sjajnom prostoru – kazao je profesor Šobot. 


Tokom ove godine park je dobio nekoliko zanimljivih instalacija, otvoren je Trg Nikole Tesle, paviljon sa bistama najvećih pjesnika svijeta, te uz arheološke, sportske i edukativne sadržaje, park dobija i posebnu umjetničku i historijsku dimenziju.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI