ESAD DURAKOVIĆ/ GENOCID NAD PALESTINCIMA

Danas se stidim svoje Evrope: Koliko je tvoja isključivost prema Drukčijem bogohulna?! Šta je s tobom, Ostarjela moja?!


14.10.23, 19:29h

 

 


Da, Starice moja, danas sam neizmjerno postiđen i obeshrabren tvojim ponovnim gubitkom osjećaja za pravdu i za pravo, za zaštitu nejačega, za humanost i civiliziran odnos prema svijetu izvan sebe same.

 


Danas kada tako bezdušno a odlučno podržavaš zločin u razmjerama genocida nad bespomoćnim i obespravljenim Palestincima tokom 75 godina samo zato što ne pripadaju dominantno judeokrščanskome identitetu. Postiđen sam neizmjerno tvojom nesposobnošću da učiš iz vlastite povijesti i obeshrabren sam tvojom neotklonjivom potrebom – kao nekim ukletim povijesnim instinktom – da periodično izazivaš svjetske ratove, holokaust, ili da ih podstičeš – sve do nedavnoga genocida u Bosni.


Kako razumjeti tvoju narav, tvoje biće koje je dalo nemjerljivo vrijedne plodove u umjetnostima, u filozofiji, a da onda nepojamni poriv za zlom u tebi uzavri pa počiniš svjetske tragedije i nesreće, ili ih gledaš sa užitkom, kao što činiš sada?! Sa istom onom strašću kojom su u Koloseumu posmatrali uzajamno ubijanje gladijatora, u Rimskom Carstvu.

 

Danas kada tako bezdušno a odlučno podržavaš zločin u razmjerama genocida nad bespomoćnim i obespravljenim Palestincima tokom 75 godina samo zato što ne pripadaju dominantno judeokrščanskome identitetu


I taman kada pomislim, kada povjerujem  da si sva od gizdave demokracije i mirisne humanosti, u tebi nekakav mračni nagon za satiranjem uzavri.


Stidim se tebe u ovome času zbog tvoga ohrabrenja genocidu nad Palestincima čiju patnju dobro razumijem jer si se slično ponijela, nedavno, prema svojim bosanskim sinovima. Danas podržavaš one nad kojima si holokaust izvršila da i oni sami vrše genocid nad nedužnim ljudima. Kakva je to nastranost, kakva perverzija?!


Zar ne shvaćaš koliko je tvoja isključivost prema Drukčijem bogohulna?!


Tim odnosom prema Palestincima uvjeravaš kako je ipak Čovjek kosmička greška!


Zaboravljaš čak i to da je islamska kultura nama Evropljanima donijela renesansu koja je najdragocjeniji izvor evropskog progresa i identiteta.

 

Danas podržavaš one nad kojima si holokaust izvršila da i oni sami vrše genocid nad nedužnim ljudima. Kakva je to nastranost, kakva perverzija?!


Šta je s tobom, Ostarjela moja?! Kakav je to gubitak uspravnosti i dostojanstva?!


I znam: nije odgovornost samo na tvojim vladama – tim korporacijskim robovima – već i na svima nama koji robujemo tim već porobljenim vladama.


Danas treba da znaš da se zbog tvoga neizrecivo ružnog, nečasna odnosa prema Palestincima tvoja humanost dramatično slama i da će zauvijek ostati u povijesti zabilježena; da zbog podrške takvome nasilju ne može se više punim ustima reći čak ni da si civilizirana.


Jučer je u Bosni tvoju humanost i slobodarstvo zahvatila agonija, a danas, evo, skončava u Palestini koju se uz tvoju podršku temeljito satire…  Uništava…

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:Arhiv)