PAVLE PAVLOVIĆ/ DILEMA - DIRATI ILI NE DIRATI

Kako dotaknuti Tvrtka? Mojih 187 cm nisu mogli dosegnuti ni đon masivne čizme junaka...

Nedjeljni magazin 20.09.23, 19:46h

Kako dotaknuti Tvrtka? Mojih 187 cm nisu mogli dosegnuti ni đon masivne čizme junaka...
I šta dirati? Da li čizmu, štit, skute, odnosno suknju koja se ne sviđa općinskom načelniku sarajevskog Novog grada, Efendiću

 

 

 

Ovaj spomenik turisti u Makarskoj dotaklo je već nekoliko stotina hiljada znatiželjnika. Ruke su im bez ustezanja letile na desnu cicu ženske figure. Tako su se posjetitelji ovog morskog bisera ponadali da su otključali vrata sreće. Baš kao i oni što u Splitu dotiču palac spomenika Grguru Ninskom. I, naravno, dobro izlizali mjesta doticanja.


Puno je još sličnih priča u svijetu. Raja ne žele samo da gledaju nego i da osjete spomenike, posebno povijesno poznatim ličnostima.

 

spomenik-turisti-makarska

 

Tako sam razmišljao dok sam fotografirao u Makarskoj i onda  preko Googla potražio ove fotke koje ukazuju na najveći "propust" ili "nedostatak" novopostavljenog spomenika Kralju Tvrtku u Sarajevu.


Jer, vidite, kada jedna gradonačelnica ne može da ga dotakne, nego samo radosno pozira uz poklon koji je obećala svom puku, kako će onda i obični smrtnici osjetiti bronzanu toplotu velikog djela Stijepe Gavrića.

 

benjamina-karic-i-spomeni-kralj-tvrtko


Pitanje je, dakle, sada šta doticati od te impresivne skulpture. I šta bi to moglo donositi sreću. Ili, možda, grad treba postaviti i mobilne stepenice da se poklonici kralja sigurno penju u visove u ekstazi pipanja jednog kipa. I šta dirati? Da li čizmu, štit, skute, odnosno suknju koja se ne sviđa općinskom načelniku sarajevskog Novog grada, Efendiću.


Ma, pusti općinskog načelnika i njegovog poznavanja povijesti, jer imam važnijeg posla. Skoknuo sam do Sarajeva da lično i osobno dodirnem Kralja Bosne.


Nakon višedecenijskog iskustva u pipanju najpoznatijih skulptorskih djela planete ostao sam duboko razočaran. Mojih 187 cm, a tri sam imao više kada sam bio asker, nisu mogli dosegnuti ni đon masivne čizme junaka Tvrtka.

 

pavle-pavlovic-u-pokusaju-da-dirne-tvrtka


Dakle, moraće gradonačelnica, puna ideja i akcija, nešto skontati i odlučiti.


Pred njom je dilema ili dvojba - dirati ili ne dirati Kralja Tvrtka?! Ja sam za pipanje. Tako će puk bosanski, a i hercegovački, imati izravniji kontakt s najboljim vladarom ovih prostora. A, biće i turistima zanimljivije s ovdašnjom proširenom taktilnom ponudom.

 

spomenik-kralj-tvrtko-sarajevo


Još ako Kralj Tvrtko bude pipateljima donosio sreću kao razne bjelosvjetske skulpture, e, onda je, fakat, bio najbolji vladar ovih prostora. A, to mu  u dosadašnjoj historijskoj konkurenciji nimalo nije teško.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI