OMER ČEVRA/ IZA SMJENE 'POSLJEDNJEG SRBINA' U SARAJEVU

Zavrnuo (im) je pipu: Mandića smjenjuju 'genetski predodređeni' kadrovi, predodređeni - ali za talove!


31.08.23, 13:15h

 

 

 


Kada je Izetbegović prošle godine izvalio kako je korupcija prisutna u svim segmentima društva, ali da je nema tamo gdje je najvažnije, u SDA, vjerujem da su i najodaniji Bakirovi kadrovi sa podsmijehom zavrtali očima. 


Iako sam vrlo često kritikovan što otvoreno dajem podršku hrabroj i teškoj borbi Elmedina Konakovića i njegovom projektu da se rak zvani SDA razotkrije, demistificira i demontira, odnosno odstrani iz svih državnih institucija, prilikom predlaganja Jasmina Ademovića, sina političkog direktora NIP-a Kemala Ademovića, ratnog šefa AID-a, za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva, uz obrazloženje da je on ”genetski predodređen” za visoke državne pozicije, jer mu je eto babo bio šef AID-a, napisao sam pomalo razočarano kako je to jako loša poruka šefa NIP-a koji svoj politički projekt nastoji predočiti javnosti kao neka obnovljena ili rehabilitirana SDA ili zdrava bošnjačka narodna konzervativna opcija koja se neće bazirati na familijarno-interesnim osnovama i talovima. 


Uzimajući u obzir da je Ademović mlađi postavljen na čelo Gradskog vijeća Sarajeva isključivo nepotističkim i političko-ucjenjivačkim putem, moglo se odmah zaključiti da će prije ili kasnije "vrag doći po svoje". I došao je. Godinu dana prije lokalnih izbora, NIP u Opštini Centar, potpuno nelogično, očigledno finansijski motivirano, siledžijski pokreće procedure za smjenu načelnika Srđana Mandića, kako šala kruži, "posljednjeg Srbina" u Sarajevu. 


Šala ili ne, nakon što je na krajnje spletkaroški i kokošarski način ”izvisio” drugi posljednji Srbin u Sarajevu Bogić Bogičević, može se opravdano posumnjati da unutar sarajevskog političko-vjerskog establišmenta postoji neka tajna ruka koja svoje krakove ima u mnogim strankama i koja na jedan podmukli način, mic po mic, grad koji bi trebao biti reprezent kozmopolitizma, uspješno čisti od Srba! 

 

Uzimajući u obzir da je Ademović mlađi postavljen na čelo Gradskog vijeća Sarajeva isključivo nepotističkim i političko-ucjenjivačkim putem, moglo se odmah zaključiti da će prije ili kasnije "vrag doći po svoje". I došao je


- Načelnik Mandić je na nekim sastancima bio očiglecno mahmuran, osjeti se alkohol kada s nekim sjedite, pogotovo u toku dana - izjaviti će Jasmin Ademović, objašnjavajući razloge zbog kojih ta stranka ultimativno zahtijeva smjenu načelnika Općine Centar Srđana Mandića.


Dok građane Centra po starom SDA modelu pokušava uvući u neki teren vjerskog morala, kao eto, smeta Mandić što je bio mamuran, jer gdje će načelnik da pije usred našeg islamskog Sarajeva, portal Raport.ba objavljuje tekst pod naslovom: "Radi li dio NIP-a za Izetbegovićevog poslovnog partnera Al Shiddija"? 

 

kemo-ademovic-mandic-raport


U opširnom tekstu objavljuju se dokazi da Jasmin Ademović de facto djeluje kao lobista za Al Shiddy grupu, koja, s druge strane, godinama kroz razne poslovne mahinacije nekažnjeno, uz zaštitu tadašnjeg sistema, koji ga očigledno i sada štiti, uspijeva izvlačiti i prat milionske iznose preko svojih firmi, čime je, prema pisanju portala Akta.ba, naša zemlja oštećena za iznose do čak stotinu miliona KM!


Sam Mandić je izjavio da se na njega vrši pritisak od strane Ademovića, a vezano za poslove Al Shiddy grupe, gdje se navodno između brojnih investitora koplja lome oko građevinskih projekata za lokaciju Kvadrant B koja je vrijedna milione KM, te koja će potencijalnim investitorima donijeti još više miliona. Sasvim je jasno da je ”genetski predodređeni” Ademović ovdje vidio unosnu priliku za ”brzo bogaćenje”, a može se opravdano posumnjati da je sve to u dogovoru sa Bakirom Izetbegovićem! 

 

swissotel-sarajevo-otvorenje-4-al-shiddi


Ne znam samo šta će Izetbegović reći na činjenicu da je Ademović senior, prema informacija koje kruže u međunarodnim krugovima u Sarajevu, jednoj jakoj obavještajnoj službi predao brojne dokazne materijale koje se tiču izvršenih političkih ubistava za vrijeme dok je on bio direktor AID-a, a prema kojima je nalogodavac tih ubistava ni manje ni više nego rahmetli Alija Izetbegović!


Briga za građane i za njihovo blagostanje nikada nije bila dio političkog plana i programa Stranke demokratske akcije, pa se samim tim mogu odbaciti sve tvrdnje Sejada Đoze, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo i člana Naroda i pravde, koji javnost želi uvjeriti da se ne radi o njihovim ambicijama za talove, a ni patološkoj mržnji prema Srbima i ljudima koji piju alkohol, nego isključivo o brizi za narod Opštine Centar! 

 

Da li se za tri godine može dijametralno izmijeniti slika Opštine Centar? Ne može! Za takav rezultat su potrebna bar dva mandata!  Pa šta onda žulja Ademovića? Mandić ne pristaje na njihove građevinske talove!


Njihova dugogodišnja briga za narod je svima poznata, jer je od Bosne i Hercegovine napravila najsiromašniju državu u Evropi, a od Bošnjaka evropske Palestince!


Treba postaviti stvari realno i objektivno kako bi došli do pravog odgovora o pozadini pokušaja smjene načelnika Mandića - da li je Mandić dobro radio? Jeste, solidno. 


Da li je bolje radio od svog prethodnika, KOS-ovca Nedžada Ajnadžića? Jeste. 


Da li Centar naklon tri godine njegovog mandata izgleda bolje nego prije tri godine? Izgleda. 


Da li je nešto moglo bolje i brže? Moglo je. 


Da li se za tri godine može dijametralno izmijeniti slika Opštine Centar? Ne može! Za takav rezultat su potrebna bar dva mandata! 


Pa šta onda žulja Ademovića? Mandić ne pristaje na njihove građevinske talove!

 

mandic-sarajevo-centar-setaliste-veliki-park


Samo se sjetimo koliko su silno i uporno SDA-ovci i njihovi krakovi u drugim strankama napadali Adnana Štetu, SDP-ov ministra prometa i komunikacija jer je čovjek krenuo da nakon 50 godina obnovi najstariju prugu u Evropi, sarajevsku tramvajsku prugu, da nabavi nove trolejbuse i tramvaje i infrastrukturno u tom pogledu modernizira Sarajevo! Pa evo, napravi se nova pruga, dođoše novi trolejbusi, a do kraja godine novi moderni švicarski tramvaji!


Isto tako su isti negativci i rušitelja svega dobrog osudili Mandića, jer projekt zvani ”Sarajevski ćilim”, ne liči na ćilim, pa su nastojali danima diskreditirati i pljuvati po novoj sarajevskoj šetnici u strogom centru grada koja, pored toga što izgleda fantastično, kao i obnova sarajevske pruge, predstavlja infrastrukturnu modernizaciju glavnog grada! 

 

Ono što je sigurno, nema ga u talovima, kriminalu i korupciji, a to je upravo ono što ”genetski predodređenim”, ali za talove, najviše smeta. Zavrnuo im je pipu. Nema više kazana! Bar ne na način na koji su oni navikli da kusaju!


Koja zbunjena mrziteljska budala može pljuvati po obnovljenoj pruzi ili ”sarajevskoj rivi”, kako nazivaju sarajevski ćilim? To mogu samo ograničeni maloumnici čiji je jedini vladajući uspjeh i rezultat nelegalno gerlisko postavljane ploča sa citatima Alije Izetbegovića po brojim lokacijama u Cetnru noć prije zadnjih izbora!


Načelnik Srđan Mandić nije napravio spektakularan rezultat, ali je to bilo kome nemoguće uraditi u tri godine. Ono što je sigurno, nema ga u talovima, kriminalu i korupciji, a to je upravo ono što ”genetski predodređenim”, ali za talove, najviše smeta. Zavrnuo im je pipu. Nema više kazana! Bar ne na način na koji su oni navikli da kusaju!


Kažu da je teško pobjeći od genetike, a nekima je SDA u genima. Bez obzira na promjenu dresa i datih obećanja, pare, korupcija, porodično zapošljavanje, namještanje tendera i stranački talovi, sve pod barjakom priče o poštenju, vjeri i patriotizmu, nekima je naprosto u DNK! 


I oni kao vuk, na momente dlaku mijenjaju, ali ćud nikada. 

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)


BLIN
KOMENTARI