VIDEO/ TAJNA SOVJETSKOG SAVEZA

Jezive posljednje riječi ruskog astronauta Vladimira Komarova dok je padao u smrt iz svemira: Znao je da će umrijeti!

Nedjeljni magazin 05.08.23, 20:57h

Jezive posljednje riječi ruskog astronauta Vladimira Komarova dok je padao u smrt iz svemira: Znao je da će umrijeti!
Ono što znamo jeste da je Komarov napravio brojne orbite oko Zemlje u svojoj svemirskoj letjelici i borio se da ponovo uđe u Zemljinu atmosferu nakon što je njegova misija završena i na kraju je pao na zemlju prije nego što je poginuo u eksploziji

 

 


Jezivi posljednji trenuci iskusnog kosmonauta mogu se čuti na snimku dok je padao u smrt.

 


Vladimir Mihajlovič Komarov, koji je postao poznat kao "čovek koji je pao iz svemira", umro je u aprilu 1967. kada se srušio Sojuz 1, kosmički let sa posadom sovjetskog svemirskog programa.


Mnogi detalji oko Komarovove smrti bili su obavijeni velom misterije zbog tajnosti Sovjetskog Saveza. Njegova smrt je pokrivena u kontroverznoj knjizi iz 2011. Starman, istina iza legende o Juriju Gagarinu, koja je opisana kao "puna grešaka".


Kako piše Unilad.com, a prenosi Oslobođenje, ono što znamo jeste da je Komarov napravio brojne orbite oko Zemlje u svojoj svemirskoj letjelici i borio se da ponovo uđe u Zemljinu atmosferu nakon što je njegova misija završena i na kraju je pao na zemlju prije nego što je poginuo u eksploziji.


Dana 23. aprila 1967. godine Komarov je završio posljednje putovanje u svemir i tokom 24 sata on je 16 puta obišao Zemlju.


Jedan od dva solarna panela koji su opskrbljivali energijom za manevar se nije uspio aktivirati, što znači da Komarov nije bio u mogućnosti da dovrši krajnji cilj misije. Dobio je instrukcije da se vrati na Zemlju, međutim, ponovni ulazak će se pokazati da će oduzeti njegov život.


Prije njegovog posljednjeg pokušaja uslijedila su još dva putovanja oko Zemlje u pokušaju ponovnog ulaska. Kada je dostigao visinu od 23.000 stopa, Komarov padobran koji je trebao da se aktivira, to nije uspio jer su se linije padobrana zapetljale tokom njegovog ponovnog ulaska.


Komarov je tragično pao na zemlju i poginuo u eksploziji 24. aprila 1967.


Tragično, Komarov je znao da će umrijeti jer su njegove posljednje riječi čule američke prislušne stanice u Turskoj. Očigledno je bio bijesan razgovarajući sa Aleksejem Kosiginom, tada visokim zvaničnikom Sovjetskog Saveza, kada se njegov avion srušio.


Prema izvještajima, njegovi ugljenisani ostaci su ličili na ‘grudu‘, a prepoznavala se samo njegova petna kost.


Zvuk, koji možete čuti iznad, je iz tog zastrašujućeg trenutka. Starman tvrdi da je rekao i: „Ovaj đavolji brod! Ništa do čega dođem u ruke ne radi kako treba.”

 


Međutim, stručnjaci su skeptični prema ovome, dok su čitali službeni transkript Komarovljevih posljednjih trenutaka iz Ruskog državnog arhiva, jedna od posljednjih stvari koje je rekao kolegama bila je: "Osjećam se odlično, sve je u redu."


Samo nekoliko trenutaka kasnije navodno je rekao: “Hvala vam što ste sve to prenijeli. [Razdvajanje] je došlo.”


Knjiga Starman tvrdi da je Komarovljev svemirski brod Sojuz 1 imao "203 strukturna problema" koji su postali evidentni prije sudbonosnog leta. Komarov rezervni pilot, Jurij Gagarin, navodno se zalagao da se njihova misija odgodi.


Gagarin je umro sljedeće, 1968. godine, u avionskoj nesreći, a Komarov se sada pamti i oplakuje jer je bio prvi poznati čovjek koji je poginuo u svemirskom letu.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI