PAVLE PAVLOVIĆ/ Samo jedan liz, pliz

Kada te danima muče visoke temperature, onda ti ni 3-4 eura za, čini mi se, sve manju kuglicu sladoleda nije puno


22.07.23, 14:22h

 


Kada te danima muče te povijesno visoke temperature, onda ti ni tri, četiri eura za, čini mi se, sve manju kuglicu sladoleda nije puno, kako je izgledalo kad si tek stigao na uzavrelo more. Zato se ne čudim, dok stojim u dugačkom redu pred jednom makarskom slastičarnom, koliko ljudi strpljivo očekuje svoju hladnu kuglu osvježenja.


Ali, lako je meni, nemam malu djecu, nemam veliku porodicu, kako li je tek onima što imaju? Koliko je to desetina eura po danu samo za prokleto papreno skupi led.

 

pavle-pavlovic-sladoled


- Hej, vozdra Paja, ješta mai? Kuca me po leđima mlađi čovjek, okružen s pet mališana.


- Vozdra, dobro je, brzo odgovaram dok me moj sve slabiji hard disk sjećanja pokušava podsjetiti ko je mladi, sigurno, Sarajlija. Usput strah mi je i pomisliti koliko će njemu eurića trebati da počasti klince.


I dok ja tako, on veselo nastavlja - hvala ti na onom savjetu od prije nekoliko dana kada smo ovako stajali u istom ovom redu.


- Molim, podsjeti me, kojem savjetu?


- Pa, onom da slijedim ono što ste vi radili u djetinjstvu.


- A, šta smo radili?


- Kazivao si da je jedna petodinarka pomagala da vas desetak uživa u lizanju jedne te iste kugle sladoleda.


- Aha, sjetio sam se, bilo je ono samo jedan liz, pliz. I sve je lijepo, pošteno išlo u krug. Zadnji koji je liznuo morao je donijeti novu petodinarku za slijedeći krug slatkog osvježavanja.


- E, tako sada i mi. Gledaj, njih je petorica, a biće jedna kugla. Ovog puta onaj mali s naočalama bira sladoled po svom ukusu. Sutra će drugi. Do sada smo isprobali, bar, desetak različitih vrsta sladoleda. A, zahvaljujući tebi, moj skromni džep to može izdržati. Zato te častim jednom zajedničkom kugom. Lijepo ćemo i ti i ja lizati sladoled po tvom izboru. Da se sjetiš mladosti.


- Uh, hvala ti, ali dobro sam prehlađen, boli me grlo.


- Pa, zašto onda kupuješ sladoled?


- Ma, vidiš tamo onu gospođu, kornet s kuglom je za nju.


Kada sam stigao na red, dama na koju sam pokazivao je nestala, a i ja brzo. Da me pogledom, slučajno, ne bi pratio mladi čovjek kojem su moja sjećanja pomogla da mu astronomski skupo ljetovanje bude, bar, koji euro jeftinije.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


BLIN
KOMENTARI