tri dana nije htjela da se odvoji od njegovog leša

'Bio je najperverznija osoba koju sam ikada upoznala': Priča o ljubavi ljepotice i zvijeri, Jane Birkin i Sergea Gainsbourga

Nedjeljni magazin 16.07.23, 17:50h

'Bio je najperverznija osoba koju sam ikada upoznala': Priča o ljubavi ljepotice i zvijeri, Jane Birkin i Sergea Gainsbourga
Svojevremno su priču o njihovoj ljubavi zvali pričom o ljepotici i zvijeri, što nije ni čudo s obzirom da je delikatna, zavodljiva Jane bila prava engleska ruža, dok je Serge bio avangardni, neuređeni, ali privlačan umjetnik ne tako lijepog lica

 

 

 

Svijet je rastužila vijest o smrti Jane Birkin, modne ikone, pjevačice i glumice koja je obilježila 70-e godine prošlog vijeka. Proslavljena Britanka pronađena je mrtva u svom domu u Parizu, a ona je pre dvije godine pretrpjela težak moždani udar poslije kog se oporavila, ali je isti ostavio posljedice po njeno zdravlje.


Ovu divu ćemo pamtiti kao ikonu jednog doba, kraljicu mode, ženu slobodnog duha sa puno talenata, koja je prkosila konvencijama i kreirala sasvim novu ideju o tome šta popularna žena treba da nosi sa sobom.


Takođe, ostaće upamćena njena romansa sa legendom francuske muzičke scene, tekstopiscem i režiserom Sergeom Gainsbourgom. Svojevremno su priču o njihovoj ljubavi zvali pričom o ljepotici i zvijeri, što nije ni čudo s obzirom da je delikatna, zavodljiva Jane bila prava engleska ruža, dok je Serge bio avangardni, neuređeni, ali privlačan umjetnik ne tako lijepog lica, piše Žena.rs.


Najglamurozniji, najpoznatiji par 70-ih godina u Evropi


Oni su bez sumnje bili najglamurozniji slavni par tokom 70-ih godina prošlog vijeka, skandalozni i neopisivo šarmantni u isto vrijeme i Evropa ih je prosto obožavala. Par je bio zajedno 12 godina, u periodu od 1968. do 1980. godine, a bili su oličenje boemskog načina života, koji je pojavio tokom 60-ih, živahni, bezbrižni i puni neistraženih mogućnosti.


I dok je Serge za ostatak svijeta bio kontroverzna ličnost, Jane mu se uvijek neopisivo divila.


- On je bio veliki čovjek, ja sam bila samo lijepa - rekla je jednom prilikom.

 

jane-birkin-serge-gainsbourg-2


Par se upoznao na snimanju francuskog filma "Slogan" 1968. godine u trenutku kada je Birkin tek izašla iz braka sa kompozitorem Johnom Barryjem i još uvijek se oporavljala od slomljenog srca, i to sa jednogodišnjom bebom u naručju. Iako u tom momentu nije znala nijednu riječ na francuskom, na audiciju se prijavila u želji da se udalji od mjesta gdje je sve podsjeća na prošlost. Ona je, ipak, dobila ulogu, i tokom snimanja otpočela je burna ljubav sa Sergeom koja je obiležila njen život.


Jane je praktično odvukla Sergea na podijum za igru tokom jedne večere za ekipu filma, a nakon što je u početku protestvovao, kasnije je zapravo plesao sa njom cijelu noć i zajedno su otišli u njegovu hotelsku sobu. No, umjesto vrele akcije, glumac je odmah zaspao, a Jane je priznala da ga je čitave noći posmatrala dok spava.


- Bila je to najromantičnija noć - priznala je.


To je bio početka njihove zajedničke avanture; postali su ljubavnici, ali i saradnici, prijatelji i gajili su odnos karakterističan za umjetnike i njihove muze. Par je 1971. dobio kćerku Charlotte, a Birkin je svojevremeno izjavila da je Serge bio nevjerovatan otac.

 

Dramatična ljubav i dramatične svađe


Oni su 1969. snimili kontroverzan hit "Je t'aime, moi non plus" nabijenim erotikom i lascivnim aluzijama, u kome se pritom jasno čuju uzdasi i stenjanje lijepe Jane. Pjesma je bila do te mjere provokativna, da je bila zabranjena u brojnim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju, Vatikan ju je osudio, a u Francuskoj se puštala u restoranima tek nakon 23 časa.

 


Par je bio strastven u svojoj ljubavi, ali i u svađama - bile su žestoke, dramatične i javne. Jednom je Jane u pariskom baru Castle bacila kolač sa kremom na Sergea, a potom ga jurila niz Bulevar Sen German. Režiser je bio lud od bijesa, a Jane je morala da uradi nešto prilično ludo da bi ga odobrovoljila. Tada je nonšalantno skočila u Senu, a potom je izašla iz vode i par se "veselo vratio kući hodajući ruku pod ruku", kako je sama pjevačica svojevremeno otkrila.


Par je stavio tačku na svoj odnos 1980. godine, a ljubav je presjekla Jane zbog Sergeovog sve izraženijeg alkoholizma, te sklonosti nasilju. Ona je svojevremeno u memoarima "Munkey Diaries" priznala kako je muzičar u intimnim odnosima često bio "previše egzotičan".


- Bio je najperverznija osoba koju sam ikad upoznala. Jednom me je u Parizu odveo u najmračniji i najprljaviji bordel i zahtijevao da se ponašam poput prostitutke - napisala je glumica između ostalog.


Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI