njihova nova ljetna destinacija

Hrvati poludjeli za ovim bh. gradom, nije na moru, a nije ni Sarajevo: Apartman 20 eura za dvoje, kafa - euro?!

Lifestyle 16.07.23, 15:16h

Hrvati poludjeli za ovim bh. gradom, nije na moru, a nije ni Sarajevo: Apartman 20 eura za dvoje, kafa - euro?!
Za ovo se ne mijenja kontinent nego se sjeda u automobil te na lokaciju dolazi za maksimalno dva sata

 


Novouređeni apartman, besplatno otkazivanje, u blizini gradskih atrakcija – samo 21 eura za noć za dvije osobe.


Ili pak hotel s 4 zvjezdice, u centru grada, s odličnim doručkom, za samo 50 eura na noć, također za dvije osobe.


Ne, za ovo se ne mijenja kontinent nego se sjeda u automobil te na lokaciju dolazi za maksimalno dva sata.


Oni koji se za to odluče brzo će shvatiti kako nisu jedini Hrvati koji ljetne dane provode u Banjoj Luci – dapače, hrvatski posjetitelji čine preko 10 posto ukupnog broja stranih posjetitelja ove relativno nove kopnene turističke destinacije koja je Hrvatima sve više privlačna zbog iznimno niskih cijena i brzine dolaska.


Prema podacima koje je Jutarnji list dobio iz Turističke zajednice Banje Luke, lani je Banju Luku posjetilo 5700 Hrvata te tamo napravilo 8602 noćenja, a ispred njih su po turističkom prometu Srbi i Slovenci na koje otpada 31 odnosno 19 posto ukupnog turističkog prometa.

 

rijeka-vrbas-i-kastel-1024x768


Treba imati na umu da je službena statistika krnja – naime, ona se odnosi isključivo na turistički promet koji se odvija u hotelima, motelima i pansionima dok su apartmani, sobe i kuće za odmor izvan službene statistike pa bi konačne brojke vjerojatnije bilo točno pomnožiti negdje s tri.


- Pored toga što je po statistici popunjenost kapaciteta vrlo mala – tek 18 posto što je nemoguće i upućuje na ne prijavljivanje gostiju – imamo skoro 50 posto registriranih kapaciteta u apartmanima koji nisu dio obračuna. Također, pretpostavka je da pojedinci i male grupe uglavnom koriste smještaj u apartmanima - poručili su iz turističke zajednice.


Kako god bilo, Banja Luka samo u prvih pet mjeseci ove godine bilježi porast turističkog prometa za čak 34 posto u odnosu na isti period lani te su zadovoljni što su pretpandemijske vrijednosti dosegli znatno ranije nego što je to uspio svjetski turistički promet.


Doduše, riječ je o igri malih brojeva – Banja Luka trenutno raspolaže s 2250 kreveta u hotelima i organiziranom smještaju općenito dok se broj kreveta u kućama i apartmanima procjenjuje na njih još tisuću, no izgledno je kako destinacija postaje sve interesantnija, između ostaloga i zbog izrazito niskih cijena, posebno ako se usporede s podivljalim iznosima kakve naplaćuju ugostitelji u Hrvatskoj.


Doručak, ovisno o lokalu i vrsti, stoji od 3 do 4.5 eura, tjestenine oko 6.50 eura, sladoledni kup oko 2.50 eura, a dobra kava s mlijekom dođe malo preko eura.


Cijene pizza kreću se od šest eura naviše, tu su negdje i burgeri, butelja Graševine Kutjevo u malo boljim restoranima doći će oko 14 eura.


Dobar dio onih koji se zapute u Banju Luku posjet povezuju s Jajcem koje je udaljeno 70-ak kilometara, a i njihova turistička zajednica itekako vidi potencijal u hrvatskim gostima zbog čega planiraju uspostaviti bolju suradnju s turoperaterima koji zasad u većoj mjeri ipak dovode slovenske goste, piše Jutarnji .

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI