video/ Teška borba i put do istine

Nisam ni muškarac ni žena, ja sam jednostavno osoba koja postoji... To što imam u gaćama ne mijenja kako se osjećam!

Nedjeljni magazin 15.07.23, 17:45h

Nisam ni muškarac ni žena, ja sam jednostavno osoba koja postoji... To što imam u gaćama ne mijenja kako se osjećam!
Vodio je mnoge borbe, ponajprije sam sa sobom. A onda i društvom oko sebe: Nikada nigdje nisam pripadao, uvijek sam imao osjećaj samoće. Imao sam možda jednu prijateljicu...

 

 


Alex Ukota ima 27 godina i pripadnik je LGBTIQ+ zajednice. Iako je žensko, želi da mu se obraća u muškom rodu. Smatra se nebinarnom osobom, a to su osobe koje se ne osjećaju ni kao muškarci ni kao žene.


Alex je za HRT Magazin sasvim otvoreno ispričao svoju priču.


Put do otkrića istine


Postao je svjestan svoje seksualne orijentacije kao tinejdžer.


- Sjećam se da smo prijateljica i ja pričali, te sam joj rekao kako me zanima kakav je osjećaj poljubiti curu, te je dodirivati na intiman način, kazao je Alex.


Tada mu je prijateljica rekla da je očito da nije heteroseksualna osoba, nego je vjerojatno biseksualna.


Alex kaže da je to za njega bilo golemo otkriće. U njegovoj glavi uvijek je bilo normalno da primjećuje osobu istog spola, pa čak i kada je u vezi bio s muškom osobom.


- Bio sam u ormaru samom sebi i tada nisam znao da to nije standardno razmišljanje za ostale ljude. I da to ne osjeća svatko, naglasio je Alex.


Dodao je da je očito svima oko njega bilo to jasno, jedino se on iznenadio kada je otkrio svoju seksualnost.


Roditeljima i ostalim članovima obitelji rekao je istinu o svojoj seksualnosti putem YouTubea i ostalih društvenih mreža.


Napravio je video i pustio ga bližnjima. Alex je dobro poznavao svoje roditelje i sestre te je znao kako ga nitko od njih neće odbaciti, da ima njihovu potporu.


Osjećaj usamljenosti, gorčine i bijesa


No Alex je vodio mnoge borbe, ponajprije sam sa sobom. A onda i društvom oko sebe.


- Nikada nigdje nisam pripadao, uvijek sam imao osjećaj samoće. Imao sam možda jednu prijateljicu, istaknuo je.


Alex je naglasio da u prva dva tjedna srednje škole nije ni s kim razgovarao. Osjećao se potpuno odbačenim. Kolege u školi često su mu se rugali, vrijeđali ga, a znali su ga čak i gađati stvarima.


Psihički je tada Alex bio na rubu, imao je velikih problema.


- Nisam ni ja prema njima tada bio divan, stalno sam se išao tući da se branim. Bio sam ispunjen bijesom i gorčinom, jer nisam se znao nositi s cijelom tom situacijom, objasnio je.


- Cijeli dan gledaš taj pakao, dan kada sam završio srednju rekao sam si - više nikada nogom neću kročiti u tu ustanovu, naglasio je Alex.


U tim godinama nedostajalo mu je razumijevanje okoline, ali i da ga netko sasluša.


Crne misli


Zbog takvog životnog okruženja javile su mu se i crne misli. Razmišljao je i o samoubojstvu zbog svoje seksualne orijentacije.


- Najviše zapravo zbog rodnog identiteta, a manje zbog svoje seksualne orijentacije. Razmišljao sam o tome, no nisam to napravio, rekao je.


Alex se i danas bori s depresijom, ali je u puno boljem psihičkom stanju nego što je bio prije nekoliko godina. Svjestan tko je i što želi u životu.


"To što ja imam u gaćama ne mijenja kako se osjećam"


Alex kaže da nije transrodna osoba te da ne bi mijenjao svoj spol. No u budućnosti bi volio maknuti grudi. Kada je počeo otkrivati sebe, shvatio je da je nebinarna osoba.


- Nisam ni muškarac ni žena, ja sam jednostavno osoba koja postoji. To što ja imam u gaćama ne mijenja ono kako se osjećam. Spol i rod su dvije različite stvari. Kod većine ljudi se to poklapa, ali kod mene ne, poručio je.


Kako je vrijeme prolazilo, sve je više počeo upoznavati sebe, te je došao do zaključka da će promijeniti svoje ime.


- Na kraju sam toliko sretan što sam to učinio, kazao je.


Nastavak priče i video pogledajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)